Nederland

Pollen van els en hazelaar

Doordat de afgelopen herfst en de eerste helft van de winter zacht zijn verlopen bloeien elzen en hazelaars al volop. Het bloeiseizoen loopt enkele weken voor op het normale schema. De eerste hazelaars bloeiden al voor kerst en de eerste elzen al vroeg in januari. De recente flinke nachtvorst heeft de bloei inmiddels wat vertraagd, maar tijdens zonnige middagen kunnen veel pollen vrijkomen.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van hazelaars en elzen doen er goed aan om de weersverwachting nauwgezet te volgen. Hoewel het in deze tijd van het jaar 's nachts vaak vriest betekent dat niet dat je geen last van hooikoorts kan hebben. Wanneer het overdag zonnig is ontdooien de katjes van Els en Hazelaar en kan door de warmte van de zon pollen vrijkomen.

Tijdens een periode met matige tot strenge vorst in de nachten en wanneer het ook overdag enkele graden blijft vriezen vallen de problemen mee. Zulke kou wordt vooralsnog echter niet verwacht. Op dagen met langdurige regenval spoelt de lucht schoon en zijn ook weinig klachten te verwachten. 

Het pollen van elzen en hazelaars is matig allergeen. Vanaf eind maart en in april neemt het aantal mensen dat hooikoortsklachten ondervindt toe, doordat dan de berk sterk allergeen pollen begint te verspreiden.

Verberg

Activiteitenweer Nederland

Gezondheidsweer Nederland

Meer opties en vergroten

Bomen

Grassen

Kruiden

De pollenverwachting lees je zo

Geen pollen
Redelijk veel pollen
Weinig pollen
Veel pollen
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.