Kwaliteit

MeteoVista, voorheen WeerOnline, maakt voor haar weersinformatie gebruik van diverse bronnen. Naast data van professionele weerpartners als het KNMI en EUMETSAT gebruikt MeteoVista voor lokale weersverwachtingen haar eigen weersverwachtingsysteem. Dit MeteoVista-MOS systeem presteert uitstekend, blijkt uit diverse onderzoeken naar de kwaliteit van weersinformatie.

MeteoVista-MOS
De lokale weersverwachtingen worden geproduceerd met behulp van een computerprogramma het MeteoVista-MOS. Dit verwachtingssysteem is gebaseerd op een hoogwaardig globaal atmosferisch computermodel, moderne meteorologische methoden en geavanceerde statistiek.
Er zijn grote kwaliteitsverschillen in MOS-technieken. Gedegen meteorologische kennis en langjarige meteorologische ervaring zijn belangrijk bij het ontwikkelen van een goed MOS systeem.

Continue kwaliteitsverbeteringen
Doordat het weersverwachtingsysteem in eigen beheer is ontwikkeld, is MeteoVista in staat het systeem zelfstandig aan te passen en verder te ontwikkelen. Het MeteoVista-MOS wordt permanent geactualiseerd en met nieuwe parameters uitgebreid. Ook de gebruikte statistische technieken worden door eigen onderzoek voortdurend verbeterd.

Nieuwe methodiek
Het afgelopen jaar heeft MeteoVista veel kennis en energie gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe methodiek om weersverwachtingen te maken. Hiervoor heeft MeteoVista de waarnemingen van de afgelopen jaren van ruim 6000 weerstations (wereldwijd) verzameld. MeteoVista heeft vervolgens op basis van deze historisch waarden bepaald hoe de lokale omstandigheden invloed hebben op de weersverwachting. Deze lokale invloeden worden vervolgens meegenomen in de weersverwachting tot 14 dagen vooruit.

Inmiddels wordt bij MeteoVista voor 15.000 locaties wereldwijd, het weer doorgerekend. Nieuw daarbij is o.a. de nieuwe weersverwachting voor de wintersport-oorden waarbij door hoogte en ligging vaak grote verschillen kunnen optreden.

Daarnaast maakt MeteoVista in de nieuwe verwachting ook gebruik van de waarnemingen van de 6.000 weerstations wereldwijd. Dit om de korte termijn verwachting exact aan te laten sluiten bij de actuele weersituatie. Hiermee worden locaties van regenbuien, hogedrukgebieden en bijvoorbeeld sneeuwval meegenomen in de verwachting voor de komende 12 uur.

Bewezen kwaliteit MeteoVista-MOS
De kwaliteit van weersinformatie wordt regelmatig geverifieerd. De afgelopen jaren hebben diverse onderzoeken en vergelijkingen aangetoond dat de weersinformatie van MeteoVista, dat geproduceerd wordt met het MeteoVista-MOS systeem, uitstekend presteert.

Verificatie Weersverwachting 2007
Onderzoek naar de kwaliteit van publieksverwachtingen heeft aangetoond dat MeteoVista in 2007 het gehele jaar een nauwkeuriger weersverwachting had dan het KNMI. In de periode van 26 maart t/m 20 juli 2007 bleek bij analyse onder alle weerproviders de verwachtingen van MeteoVista zelfs het beste te presteren. De resultaten staan gepubliceerd in Meteorologica nummers 3 en 4, jaargang 2007.

Lees de resultaten
Meteorologica nummer 3, jaargang 2007
Meteorologica nummer 4, jaargang 2007Onderzoek weerbureau Katwijk 2007
In de periode van maandag 16 juli 2007 t/m zaterdag 18 augustus 2007 is door weerbureau Katwijk een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder verschillende Nederlandse weerbureaus in Nederland. De weerbedrijven werden 'getest' op de meerdaagse verwachtingen op het gebied van het weer en de temperatuur. Ook in dit onderzoek kwam bij de 1-, 2-, 3- en 4 daagse verwachting het MeteoVista-MOS in bijna alle gevallen als beste uit de bus.WetterTurnier 2007 – 2009
De kwaliteit van het MeteoVista-MOS heeft zich ook bewezen in de WetterTurnier. Hier onderzoekt men de weersverwachting in 5 grote steden: Berlijn, Wenen, Zürich, Innsbrück en Leipzig. In het onderzoek dat gedurende de periode van herfst 2007 tot en met de zomer 2008 is gehouden kon het MeteoVista-MOS-systeem zich goed meten met andere aanbieders en bleek vaak beter te presteren. In dit zelfde onderzoek, maar nu gehouden in de periode van 9 januari tot eind april 2009, presteerde het MeteoVista-MOS overall het beste en behaalde de hoogste score.

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.