Weekverwachting: de keerzijde van rustig winterweer

10 januari 2022, 14:30

Weekverwachting
Dichte mist in Brugge. Foto: Adobe Stock / keremberk.

Deze week staat volop in het teken van rustig winterweer. Voordeel is dat je paraplu en regenjas voorlopig thuis kunnen blijven, maar door hardnekkige mist en bewolking is het vaak kil en grijs. In deze weekverwachting lees je wanneer we de meeste zon kunnen verwachten en of het weer binnenkort nog omslaat.

De bewolkte start van deze week belooft niet al te veel goeds voor de komende dagen. Het waait nauwelijks, waardoor gemakkelijk nevel en mist tot ontwikkeling kan komen. Door het zwakke januarizonnetje lost de mist overdag maar moeizaam op.

Tijdens de nacht van maandag naar dinsdag neemt vooral in het centrum en oosten de kans op hardnekkige nevel en mist weer toe en de temperatuur zet een daling in. Alleen in het uiterste westen van Vlaanderen blijft het kwik boven nul. Elders vriest het licht en in de Hoge Venen en Oostkantons komt het plaatselijk zelfs tot matige vorst. Aanvriezende mist kan plaatselijk voor gladheid zorgen.

Tijdelijk wat zonniger

Dinsdag overdag lost de mist geleidelijk op en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Het is even kort en krachtig genieten van de zonnestralen, want in de namiddag trekken vanaf het noordwesten steeds meer wolkensluiers voor de zon langs. In de avonduren is het weer bewolkt en volgen perioden van lichte regen of motregen.

Af en toe weet de zon door het wolkendek te breken. Foto: Adobe Stock / Goldilock Project
Af en toe weet de zon door het wolkendek te breken. Foto: Adobe Stock / Goldilock Project

Af en toe weet de zon door het wolkendek te breken. Foto: Adobe Stock / Goldilock Project

De regen van dinsdagavond is een uitzondering op het verder droge weertype dat we tijdens de rest van de week kunnen verwachten. Zowel woensdag, donderdag als vrijdag voert laaghangende bewolking de boventoon in het weerbeeld. De zon is slechts tijdens spaarzame opklaringen te zien. Vooral tijdens de nacht en vroege ochtend is het fris met temperaturen rond of net onder het vriespunt. Overdag is de temperatuur gebruikelijk voor de tijd van het jaar met een graad of 6. Door het grijze weerbeeld is het wel kil buiten. Een warme winterjas komt dan ook goed van pas!

Voorlopig weinig verandering

Een voorzichtige vooruitblik naar het weekend geeft in de huidige weersverwachting weinig ruimte voor een weersomslag. Vanaf zondag komt het rustige winterweer iets onder druk te staan, maar dit lijkt van korte duur.

Hoofdfoto: Adobe Stock / keremberk

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue