Meteovista
Meteovista
  Half miljoen mensen verlaten huis door natuurbranden

  Half miljoen mensen verlaten huis door natuurbranden

  Aangemaakt: 11 sep 2020, 16:42 uur

  In de Amerikaanse staat Oregon hebben al meer dan 500.000 mensen moeten vluchten voor de natuurbranden die hun woongebied bedreigden. Volgens de autoriteiten is het te gevaarlijk om in het gebied te blijven.

  In de staat, in het noordwesten van het land, woeden al dagenlang meerdere grote natuurbranden. Die werden aangewakkerd door de harde wind. Ook is sprake van hoge temperaturen. De plaatsen Detroit, Blue River, Vida, Phoenix en Talent zijn zwaar getroffen.

  De hoop is dat het weer de komende dagen voor enige verlichting gaat zorgen. De wind gaat naar verwachting iets liggen, de bewolking neemt toe en er kan een enkele bui vallen. Zondag daalt de temperatuur ook flink, van 30 naar zo’n 23 graden.

  De branden zijn vermoedelijk aangestoken. Daarom is nu door de plaatselijke autoriteiten een onderzoek ingesteld. Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen maar de verwachting is dat er meer lichamen worden ontdekt in de verwoeste huizen. Alleen al in Oregon zijn 3000 brandweerlieden ingezet om enkele tientallen branden te bestrijden.

  Brandrecord in Californië

  In totaal woeden er in het westen van de VS bijna honderd bosbranden. Een van de branden in de Amerikaanse staat Californië is uitgegroeid tot de grootste in oppervlakte in de moderne geschiedenis van de Amerikaanse staat. De brand in Mendocino County in het noorden van de staat heeft over een oppervlakte van 1906 vierkante kilometer huisgehouden.

  Daarmee werd een brand uit 2018 van de eerste plaats gestoten in de lijst van twintig grootste natuurbranden. Zes van de tientallen branden die nu woeden in de staat horen tot die twintig.

  In Californië zijn 14.000 brandweerlieden bezig om 29 natuurbranden te blussen. Die hebben ook al voor een recordoppervlakte van 12.5000 vierkante kilometer aan natuur verwoest.

  Zeker tien mensen zijn in het vuur om het leven gekomen.

  Foto: ANP / EPA / PETER DASILVA

  Door: ANP/Weeronline