Meteovista
Meteovista
  Ben Saanen hei in bloei hitte in september

  Kans op hittegolf na het weekend

  Aangemaakt: 11 sep 2020, 07:57 uur

  De nazomer gooit vanaf dit weekend alle remmen los en na het weekend maakt België zelfs kans op een hittegolf. Ook al is het september, van maandag tot en met woensdag kan het maar liefst 30-34 graden worden en lijkt het hoogzomer. Komend weekend vormt een opmaat naar de hitte van volgende week. Zondag kan het regionaal al 25 graden worden en schijnt de zon volop.

  Na het weekend barst de nazomer compleet los en kunnen we ons opmaken voor dagenlange hitte. Het is dan wel al half september, maar regionaal kan het van maandag tot en met woensdag 30-34 graden worden. Waarschijnlijk wordt dinsdag de heetste dag. Het is nog wel onzeker hoe heet het precies wordt en hoe lang de hitte doorgaat. Desalniettemin is de kans op een regionale hittegolf op dit moment groot, zo’n 50%. Om van een hittegolf te mogen spreken moet het minstens vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn en daarvan zijn drie dagen met 30 graden of meer nodig. Of het ook tot een officiële hittegolf in Ukkel komt is nog afwachten. De kans daarop is op het hoofdstation ongeveer 30%.

  Temperatuur dit weekend al in de lift

  Zaterdag is het nog lekker weer om een beetje koelte in huis te laten stromen voordat de hitte losbarst. Het wordt een aangename 20 graden aan de kust tot een warme 24 in Limburg. Het weerbeeld laat daarbij een mix zien van zon, enkele stapelwolken en een paar dunne wolkensluiers. De meeste bewolking is voor het westen en noorden. In de Ardennen is het stralend zonnig. De matige tot vrij krachtige zuidwestenwind maakt het ideaal doe-weer en aan zee is het lekker uitwaaien.

  Zondag staat een prachtige nazomerdag op het programma. Wolkenvelden trekken naar Nederland weg en de zon gaat uitbundig schijnen. In de namiddag is er hooguit een enkel stapelwolkje en misschien wat dunne sluierbewolking waar de zon met speels gemak doorheen prikt. Op veel plaatsen wordt het een zomerse dag met 25 graden. In Limburg en langs de Franse grens kan het 26-27 graden worden en in Belgisch Lotharingen is zelfs 28 graden mogelijk. Iets koeler is het aan zee en in de Hoge Venen met 23-24 graden.

  Foto: Ben Saanen

  Door: Yannick Damen