Dit jaar een witte kerst?

12 december 2021, 08:00

Actueel
kerst kerstboom sneeuw

Het KMI heeft een strikte definitie voor een witte kerst. In Ukkel moet er op 25 december om 8 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen van ten minste 1 cm dik. Sinds 1889 is een witte kerst slechts 10 keer in ons land voorgekomen, waarvan de laatste keer in 2010 was. Toen lag er op veel plaatsen een flink pak sneeuw. Zo lag er 40 cm in Florennes, 26 cm in Kleine-Brogel (Peer) en 20 cm in Ukkel.

Zacht decemberweer

Komende week is de kans op winters weer erg klein. Overdag worden in grote delen van het land zelfs temperaturen boven de 10 graden gehaald en in de nacht is er alleen in de Ardennen een kleine kans op vorst. Als er neerslag valt dan zal dat regen zijn.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van België.

Temperatuur in dalende lijn

Vanaf het komende weekend zit er een dalende trend in de temperatuur. Als deze trend de dagen daarna ook aanhoudt, dan komen waarden onder het vriespunt vaker voor. Daarnaast heb je voor een witte kerst natuurlijk ook winterse neerslag nodig, maar vooralsnog lijkt het erop dat de neerslagkansen dan tamelijk klein zijn..

En dus?

De kans op een witte kerst ligt in Ukkel volgens de statistiek (10 x in ruim 130 jaar) tussen 7 en 8%. In de kustregio is de kans op een witte kerst nog wat kleiner. In de Ardennen is het in de winter juist vaak beduidend kouder dan in de rest van ons land, daardoor is de kans op een sneeuwdek tijdens kerst daar groter.

Voor dit jaar zijn de kansen op een witte kerst voorlopig klein, maar voor Laag- en Midden-België zijn ze met circa 10% vergelijkbaar of iets groter dan op basis van de statistiek. Dit komt doordat de kans op relatief koud weer zeker aanwezig is, maar het sterk de vraag is of dit ook sneeuw oplevert.

Bron eerste alinea: KMI

Hoofdfoto: AdobeStock / by-studio

Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht