Sterk wisselvallig weer in het Hemelvaartsweekend

12 mei 2021, 13:00

Het lange Hemelvaartsweekend staat voor de deur en het weerbeeld ziet er wisselvallig uit. Hemelvaartsdag begint droog met zonneschijn, maar in de namiddag stijgt de kans op (onweers)buien. Ook vrijdag en in het weekend blijft het niet droog met elke dag buien of perioden van regen. Met temperaturen van 12 tot 17 graden is het wat frisser dan gebruikelijk half mei.

Hemelvaartsdag begint de dag droog met flink wat zonneschijn en dat is goed nieuws voor wie buiten wil koffiedrinken en wellicht lunchen. Wel komen stapelwolken tot ontwikkeling en vooral over het noorden van het land ontstaan in de namiddag buien. Dit kunnen direct stevige buien zijn die vergezeld gaan met hagel en onweer. Ook elders zijn buien mogelijk. De wind draait naar het zuiden en is zwak tot matig. De temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden in Hoog-België en naar 14 of 15 graden aan zee. Elders stijgt het kwik naar 15 tot 18 graden met de hoogste temperaturen in de Kempen.

Vrijdag lijkt het weerbeeld op dat van donderdag. De dag start op veel plaatsen droog met af en toe zon. Vanuit het westen trekken in de namiddag buien over het land en opnieuw kan het daarbij onweren. Ook kan het soms stevig doorplenzen met veel regenwater in korte tijd. In de loop van de namiddag is het in het westen weer droog en breekt de zon door. De matige wind draait van zuid naar noordwest en er wordt minder zachte lucht aangevoerd. Aan zee en in Hoog-België wordt het maximaal 12 of 13 graden. Elders stijgt het kwik naar 15 tot 17 graden met de hoogste temperaturen langs de grens met Nederland.

Ondanks dat de zon niet uitbundig schijnt, is de zonkracht wel hoog. Lees hier alles over de kracht van de zon.

Mix van wolken en zon, België, Hemelvaartsdag
Foto: Patrick Coene

Vooral in de voormiddag ziet het weerbeeld er vriendelijk uit. Foto: Patrick Coene

Wisselvallig weekend

Zaterdag trekt vanuit het westen een regengebied over het land en vooral in de namiddag regent het enige tijd. Met 11 tot 16 graden is het ook duidelijk kouder dan gebruikelijk half mei. Temperaturen van 15 tot 20 graden zijn normaal. Zondag is het met 13 tot lokaal 17 graden weer iets minder fris, maar ook dan blijft het niet droog met vooral in de namiddag weer flinke buien met kans op onweer. Een regenjas, poncho of paraplu zijn attributen die niet vergeten moeten worden dit weekend. De voormiddagen verlopen over het algemeen beter dan de namiddagen.

Na een zonnige voormiddag trekken deze namiddag enkele buien over het land. Met 13 tot 18 graden is het zalig weer om buiten te vertoeven, maar neem gerust een paraplu mee. De details voor het weer volgende week volg je via het uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Ben Saanen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook