Weekverwachting: herfstweer op komst

12 september 2022, 11:00

Weekverwachting
Foto: Bert Veerman

Vandaag en morgen hebben we nog te maken met fraai nazomerweer. Daarna gaat echter het roer om: vanaf woensdag krijgt ons land te maken met buien, soms veel wind en snel dalende temperaturen.

Maandagmiddag is het prachtig nazomerweer met veel zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Lokaal wordt het 26 graden in de Kempen en langs de Franse grens, elders komen de maxima uit tussen 20 en 24 graden. Daarbij staat maar weinig wind.

Ook dinsdag nog zon

Morgen verandert er nog weinig aan het fraaie nazomerweer. Opnieuw zijn er zonnige perioden, al verschijnt vanuit het zuidwesten wel steeds meer sluierbewolking. Vanaf de namiddag worden die wolkenvelden in het zuidwesten al dik genoeg voor een spat regen. De wind draait naar een zuidwestelijke richting, maar stelt met kracht 1 tot 3 nog weinig voor. Het is dus rustig weer.

De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 of 20 graden aan zee en op de toppen van de Hoge Venen tot maximaal 24 graden in het noordoosten van ons land. Daarmee is het onverminderd warm voor half september. Normaal gesproken schommelen de maxima rond 17 graden.

Dinsdag is het lange tijd flink regenachtig Foto: Jolanda Bakker
Dinsdag is het lange tijd flink regenachtig Foto: Jolanda Bakker

Wisselvallig en flink kouder

Woensdag gaat het roer echter snel om. Buien bereiken ons land vanaf het zuidwesten en daarbij kan met name in de zuidelijke regio's soms ook onweer voorkomen. Woensdag overdag kan veel neerslag vallen met op sommige plaatsen meer dan 20 liter water per vierkante meter. De temperatuur haalt waarschijnlijk nergens meer de grens van 20 graden; het wordt 16 tot 18 graden en daarbij staat een matige zuidwestenwind.

Ook donderdag en vrijdag worden de nodige buien verwacht, al kan het op vrijdag mogelijk langere tijd regenen. Opnieuw kan plaatselijk veel neerslag vallen. Doordat de wind naar een noordelijke richting draait, stroomt steeds koudere lucht over ons land uit. Het wordt vrijdagmiddag nog hooguit 14 of 15 graden en daarmee is het dan ineens ronduit fris voor de tijd van het jaar.

Voor alle details vandaag en de komende dagen, lees je ons uitgebreide weerbericht!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht