Meteovista
Meteovista
  Sneeuw in België dit weekend

  Winter in België tot en met het weekend

  Aangemaakt: 14 jan 2021, 15:10 uur

  Voor het eerst sinds januari 2019 laat de winter zich in heel België weer zien. Na de sneeuw van deze donderdag krijgen we zaterdag opnieuw te maken met sneeuw. Na het weekend is de winterprik voorbij en komt de temperatuur terug in de buurt van de dubbele cijfers.

  Door (smeltende) sneeuw kleurde het vandaag in verschillende delen van Vlaanderen wit. Op veel plaatsen ging het om een dun waasje op het gras en objecten, maar regionaal viel veel meer. Zo ontstond in de Vlaamse Ardennen op verschillende plaatsen een sneeuwdek van meerdere centimeters. De neerslag houdt nog tot in de avond aan en daardoor kan het glad zijn.

  Komende dagen is het winterweer nog niet voorbij. Vrijdag blijft het overwegend droog, maar met maxima van 0 tot +2 graden in Laag- en Midden-België is het koud voor de tijd van het jaar. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het de hele dag vriezen.

  Ook zaterdag krijgen we een koude dag waarbij het kwik amper boven nul komt. De wind neemt toe en maakt het voor het gevoel extra koud. In de namiddag volgt vanaf het westen neerslag. Daarbij valt eerst sneeuw, maar geleidelijk gaat de neerslag over in ijzel en regen. Hierdoor kan het spiegelglad worden op de wegen. Hoe verder naar het oosten, hoe meer neerslag in de vorm van sneeuw valt. In Vlaanderen is de meeste sneeuw waarschijnlijk voor Antwerpen, Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant met maximaal 5 centimeter. In de Ardennen kan een verse sneeuwlaag van ruim 10 centimeter vallen.

  Dooi zet zondag in

  Zondag kan het in de ochtend in het oosten nog sneeuwen, maar vanaf het westen zet de dooi geleidelijk in. De zachte lucht bereikt als eerste de westhoek en daar kan het 7 graden worden. De koude lucht blijft in Limburg het langst aanwezig, maar in de namiddag komt de temperatuur ook daar ruim boven het vriespunt uit. In Laag- en Midden-België zal de sneeuw dan ook gauw wegsmelten. In Hoog-België blijft het koud en wordt het sneeuwdek nauwelijks aangetast.

  Na het weekend wordt het overal zachter met halverwege de week mogelijk zelfs 10 graden. Daarbij lijkt het wel herfst, want er valt veel regen en het waait stevig.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Yannick Damen