Weekverwachting: vaak zon, Saharastof verwacht

14 maart 2022, 09:50

Weekverwachting
Fraai avondrood aan zee door Saharastof. Foto: Gieny Westra

Deze week blijft het niet helemaal droog, maar overdag is het wel vaak droog met regelmatig zon. Woensdag en donderdag trekt Saharastof over België. Dit kan een fraaie, rode zonopkomst opleveren, maar ook vieze auto’s en tuinmeubelen tot gevolg hebben.

Deze namiddag is het droog met veel zonneschijn en velden sluierbewolking. Het wordt op veel plaatsen 13 of 14 graden. 

Meer details over het weer deze namiddag, vanavond en vannacht lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Morgen is er eerst veel bewolking en in de zuidoostelijke helft van het land valt vooral voor de middag regen. In de Ardennen kan het behoorlijk doorregenen, maar in het centrum en in Limburg blijft de neerslag waarschijnlijk eerder beperkt. In de namiddag trekt de regen naar het oosten weg. Het klaart breed op en vooral in het westen en noorden van het land verloopt de namiddag zonnig. De wind is zwak en waait uit het zuiden tot oosten. De maxima komen op veel plaatsen uit op 12 tot 14 graden. In de Ardennen wordt het 8 tot 11 graden.  

Saharastof op woensdag en donderdag boven België

Woensdag wordt een droge dag met veel zonneschijn. De zonsopkomst kan fraai rood kleuren doordat er veel Saharastof in de lucht boven België zit. De zon warmt de lucht flink op. Het wordt 14 graden in Bastenaken tot 18 graden in Brussel, Antwerpen en Gent. Het kan zijn dat de maxima één of twee graden lager uitvallen, als er zoveel Saharastof aanwezig is dat het zonlicht voor een aanzienlijk deel wordt tegengehouden. De wind is matig, 3 tot 4 Bft, en waait uit het zuidoosten. In de loop van de namiddag neemt de bewolking vanaf het westen toe, maar het blijft tot de avond zeer waarschijnlijk overal droog. 

In de nacht naar donderdag trekt een gebied met lichte regen over het land. De regen kan Saharastof met zich meenemen en dat kan vieze auto's en tuinmeubelen opleveren. 

Donderdag start bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land kan het eerst nog enige tijd regenen. Vanaf het westen breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Er steekt een matige noordenwind op en met 11 graden aan de kust en 12 tot 14 graden in het binnenland is het een stuk frisser dan woensdag.  

Maart 2022 is zonnig. Foto: Marlinde Hamzink
Maart 2022 is zonnig. Foto: Marlinde Hamzink

Weekend zonnig met frisse oostenwind 

Vrijdag en in het weekend is het droog en vaak zonnig. De wind krijgt een voorkeur voor de oosthoek en kan soms vrij nadrukkelijk aanwezig zijn. In de nachten daalt de temperatuur naar waarden iets boven het vriespunt met in de Ardennen kans op lichte vorst. De middagtemperatuur komt vrijdag en komend weekend uit rond 14 graden. Uit de wind en in de zon is het dan heerlijk lenteweer.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht