Zomerse hitte op komst: zo warm wordt het de komende dagen

14 juni 2021, 16:00

Woensdag en donderdag worden de warmste dagen van de week en is er sprake van tropische hitte! Blijft het daarna nog lang warm of is er verkoeling op komst? In dit artikel lees je over het weer van de komende dagen.

Deze week staat in het teken van zonnig en zeer warm zomerweer. Morgen is het door een noorden- tot noordoostenwind tijdelijk iets minder warm. De maximumtemperatuur komt uit op 20 graden aan zee tot plaatselijk 28 graden in de grensstreek met Luxemburg en Frankrijk.

Eerste tropische dag na relatief koud voorjaar

Woensdag draait de wind naar het oosten tot zuiden en daarmee wordt warmere lucht naar ons land gevoerd. Het is zonovergoten en op veel plaatsen wordt het tropisch warm met circa 30 graden. Na een relatief koud voorjaar waarin het maar op één dag tot meer dan 25 graden kwam, is dit de eerste lokale tropische dag van het jaar. Als het in Ukkel warmer dan 30 graden wordt is het ook gelijk de eerste officiële tropische dag. De hoogste maxima zijn woensdag weggelegd voor de Kempen en de Gaume. Ook in de grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Luik kan het warmer dan 30 graden worden. De warmte blijft daar in de avond en nacht ook nog eens langer hangen.

Met 25 tot 27 graden is het op de stranden en in badplaatsen zoals Knokke en Oostende minder heet. Omdat het zeewater met het rustige zomerse weer van de afgelopen tijd geleidelijk is opgewarmd, is het perfect voor een verfrissende duik. Let in de buurt van water wel extra op verbranden. Met zonkracht 7-8 kan jouw onbeschermde huid namelijk al na 10 tot 25 minuten verbranden. Door de reflectie van het zonlicht op het water kan dit nog sneller gaan.

Schaduw in het park in Leuven.
Foto: Marijke Broothaers

De schaduw van bomen in het park zorgt ook voor verkoeling tijdens warme zomerse dagen. Foto: Marijke Broothaers.

Weersomslag vanaf donderdag

Donderdag belooft de warmste dag van de week te worden met in het binnenland op grote schaal meer dan 30 graden. In West-Vlaanderen en in de Ardennen is het een paar graden koeler maxima tussen 24 en 28 graden. In de loop van de dag ontstaan steeds meer stapelwolken en de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de temperatuur maakt het drukkend warm. In de namiddag en avond kunnen de stapelwolken uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien.

Ook vrijdag staat in het teken van stevige regen- en onweersbuien die de warmte verdrijven. Tijdens het weekend is de temperatuurverwachting nog wat onzeker, maar de maxima vallen zeer waarschijnlijk lager uit en het is minder warm dan de voorgaande dagen. Via het meest uitgebreide weerbericht van België blijf je op de hoogte van de tropische temperaturen en het onweer.

Hoofdfoto: Marijke Broothaers

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook