Europees vakantieweer: op veel plaatsen stevige buien

14 juli 2021, 17:00

De zomervakantie in België is in volle gang! Ga jij binnenkort naar een Europese bestemming of ben je nog vakantieplannen aan het maken? In dit artikel lees je de verwachting voor het weer in Europa voor de komende tijd. Zo kan jij goed voorbereid je koffers inpakken.

In grote delen van Centraal- en Oost-Europa is het ronduit wisselvallig. Talrijke regen- en onweersbuien bepalen het weerbeeld. Regionaal komt het soms met bakken tegelijk uit de lucht met wateroverlast als gevolg. Vooral in heuvel- en bergachtige gebieden zoals het Zwarte Woud, de Eifel, Alpen of Dolomieten kan de overvloedige regenval grote problemen veroorzaken. Het water stroomt naar het laagste punt in het landschap en kan daar in korte tijd voor een flinke stijging van het waterpeil zorgen. Meren, beekjes en rivieren kunnen daardoor buiten hun oevers treden.

Kampeerders met een plekje langs het water moeten de komende dagen dus extra alert zijn en hun tent, camper of caravan naar een hoger en droger plekje verplaatsen als het water begint te stijgen. Door de bewolking en regen wordt het op veel plaatsen niet warmer dan 20-25 graden.

Camping Oostenrijk - Zomervakantie Europa

Sommige kampeerders kunnen beter een hoger en droger plekje als het water begint de stijgen. Foto: AdobeStock / www.push2hit.de

Wisselvalligheid van west naar oost

Tijdens en na het weekend lijkt het zwaartepunt van de wisselvalligheid geleidelijk naar het oosten van Europa te verschuiven. In grote delen van Duitsland is het dan vaker droog met meer ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 25 graden in München tot bijna 30 graden in Berlijn. In Zwitserland en Oostenrijk is wel nog kans op enkele stevige buien en daarbij wordt het ongeveer 20 graden.

In Tsjechië, Slovenië en Kroatië is het eerst vaak droog, maar tijdens het weekend krijgt deze regio met wisselvalligheid te maken. Geregeld trekken er zware buien over, waardoor ook hier wateroverlast en overstromingen kunnen ontstaan. Met 25-30 graden en een hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan.

Regen Slovenië - Zomervakantie Europa

Plassen in Slovenië na een regenbui. Foto: AdobeStock / Vesna

Niet overal is het wisselvallig: hier vind je de zon!

Al die wisselvalligheid heeft ook een tegenhanger en het rustigere weer vinden we in het westen en uiterste zuiden van Europa. Van Groot-Brittannië tot Gibraltar ligt een gebied met droog en vrij zonnig weer. Dit weer vinden we ook in het zuiden van Italië en op de Griekse eilanden. Delen van Frankrijk blijven wel gevoelig voor bewolking, maar aan de Côte d’Azur is het volop zomer. In Marseille stijgt de temperatuur richting 30 graden en de zon schijnt uitbundig.

De zomerse hitte beperkt zich eerst tot het Middellandse Zeegebied met maxima van 25-30 graden in Portugal, Italië en het zuiden van Frankrijk. In Spanje en Griekenland gaat het kwik regionaal zelfs richting 40 graden! Naarmate het rustige zomerweer aanhoudt, gaat ook de temperatuur in West-Europa omhoog en in Londen en Parijs kan het 30 graden worden. Door de lage luchtvochtigheid zal het niet benauwd aanvoelen.

Waterfiets - Hyde Park - Londen - Vakantieweer Europa

Genieten van de zon in Hyde Park in Londen. Foto: AdobeStock / geckospake

Vooruitzichten voor volgende week

In de loop van volgende week lijkt het mooie zomerweer steeds meer terrein te winnen in Europa. De temperatuur is daarbij op veel plaatsen aangenaam met op grote schaal waarden tussen 25 en 30 graden. Meer details voor het weer op jouw vakantielocatie check je in ons uitgebreide Europa weerbericht.

Hoofdfoto: AdobeStock / zkbld

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook