De eerste sneeuw gaat dit weekend vallen in de Alpen

14 september 2022, 13:30

Alpen. Foto: Adobe Stock / .shock

Dat het beduidend frisser gaat worden in ons eigen land is duidelijk maar ook in de Alpen gaat de temperatuur de komende dagen flink dalen. De wind draait naar het noordwesten en komend weekend gaat de eerste sneeuw van betekenis vallen. Hoeveel en waar het precies wit kan gaan worden lees je hier.

Zeer warme zomer voor de Alpen

Na een uitzonderlijk warme zomer liggen de meeste gletsjers er op dit moment zeer slecht bij. Al vroeg in de zomer werden er hittegolven gemeten in de dalen van de Alpen en ook hogerop in de bergen werd het uitzonderlijk warm. Zo werd er begin Juli een recordtemperatuur van 10 graden gemeten op een gletsjer in de Dolomieten. Dit resulteerde in het afbreken van de gletsjer met 11 dodelijke slachtoffers.

Nu lijkt het erop dat de eerste sneeuw van betekenis dit weekend gaat vallen. Echt ongebruikelijk is dit echter niet. Meestal valt de eerste sneeuw al in augustus, al is dat wel vaak alleen op de hoge toppen. Dat het op uitgebreide schaal wit wordt halverwege september is vrij vroeg.

Wisselvallig en koud weekend

De wind draait naar het noordwesten waardoor koudere lucht over de Alpen wordt geblazen. Met deze stroming worden ook buien aangevoerd die op grote schaal voor witte bergtoppen kunnen gaan zorgen. Vooral in Zwitserland en Oostenrijk is het de komende dagen een komen en gaan van verschillende buien.

Aanvankelijk is het nog vrij warm in grote delen van de Alpen. In het populaire skigebied Zell Am See, wat gelegen is op ruim 760 meter hoogte, wordt het donderdag nog ruim 20 graden terwijl het zaterdag niet warmer wordt dan een graad of 10. Tot en met vrijdag gaat er in veel gebieden eerst nog een bak met regen vallen. Alleen op de allerhoogste toppen boven 3000 meter valt er dan sneeuw. Vrijdag wordt het al een stuk kouder en in het weekend kan de sneeuwvalgrens dalen tot zelfs 1400 meter in de Oostenrijkse Alpen en aan de Zwitserse noordkant. De meeste sneeuw gaat waarschijnlijk vallen in de omgeving van Tirol. Tot en met maandag kan hier lokaal 40 cm naar beneden komen. Ook in de Zwitserse Alpen gaat er wat sneeuw vallen, al komen de hoeveelheden hier waarschijnlijk niet boven de 20 cm uit.

Op de Hintertux-Gletsjer, in de foto gelegen op 2100 meter, is het aanzicht nu nog vooral groen. Aankomend weekend zal dit beeld hoogstwaarschijnlijk volop wit kleuren. Op dit moment is dit het enige gebied dat open is in Oostenrijk. Je kan hier namelijk met de lift naar ruim 3000 meter gaan waar je op een gletsjer kan skiën. Wellicht dat er dit weekend op meerdere gletsjers weer even geskied kan worden.

Hintertux 2100 meter. Bron: Feratal
Hintertux 2100 meter. Bron: Feratal

Van een vroege wintersport is op veel plekken nog geen sprake. Na het weekend gaat de temperatuur weer stijgen en de sneeuw in de lagere gedeeltes zal dan ook snel weer verdwijnen. De meeste skipistes in de Alpen gaan jaarlijks open in november en december. Er zijn echter ook wat skipistes die gedeeltelijk eerder open gaan, afhankelijk van de weersituatie.

Wil jij weten wanneer er sneeuw is gevallen voor jouw favoriete wintersport locatie? Dat kan hier als jij jouw gegevens invult in de rechter kolom.

Sneeuw seintje kolom
Sneeuw seintje kolom

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht