Meteovista
Meteovista
  Beautiful traditional Greek island Leros. Dodecanese. view of Agia Marina village and port

  Europees vakantieweer: van herfstachtig tot volop zomers

  Aangemaakt: 15 aug 2019, 08:30 uur

  Een duidelijke scheidslijn tekent zich af van Zuidwest- naar Noordoost-Europa. Ten noordwesten van deze lijn, in het noordwesten van Europa, doet het weer af en toe meer denken aan herfst dan aan zomer met buien en soms ook veel wind. In het zuiden is het op veel plekken volop zomer. Lokaal komen door het langdurig droge en warme weer zelfs bosbranden voor. In het weekend breidt het wisselvallige weer zich uit. In grote delen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk is het dan vaak regenachtig.

  Als je van plan bent om nog een last minute te boeken, is Groot-Brittannië op dit moment qua weer niet je beste optie. Er vallen vaak buien, er is weinig ruimte voor de zon en soms regent het even flink door. Vooral in de hoger gelegen gebieden en langs de kust staat er zo nu en dan een stormachtige wind. Pas volgende week lijkt de zon zich wat vaker te laten zien. Met 16 tot 21 graden is het er bovendien niet warm.

  Het wisselvallige weer trekt in het weekend door naar Frankrijk, maar voordat buien zich op zaterdag en zondag over Frankrijk uitspreiden, is het op veel plekken nog heerlijk zomers vakantieweer met veel zon. De maximumtemperatuur ligt dan op 25 graden in Parijs en (ruim) 30 graden aan de Côte d’Azur.

  Het weer op vakantie

  Foto: EPA

  Lokaal kans op onweersbuien

  In Zuid-Europa is kans op lokale onweersbuien, maar zware exemplaren zoals eerder deze week zullen niet meer voorkomen. Aanvankelijk komen onweersbuien voor op de Balkan. Met name donderdag komen boven Griekenland enkele onweersbuien voor. Het zwaartepunt van de buien verplaatst zich naar Turkije, waar vooral in het weekend enkele fikse buien voor kunnen komen. In het weekend en het begin van de week is er ook kans op een enkele onweersbui langs de Spaanse oostkust of op Mallorca. Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar één van deze landen, laat je dan vooral niet tegenhouden door de buien, want buiten de onweersbuien om is het gewoon prima weer met hoge temperaturen en veel zon.

  Strandweer in Middellands Zeegebied

  Voor een strandvakantie zijn vrijwel alle landen aan de Middellandse Zee de komende week prima bestemmingen. Langs de Spaanse costa’s is het overwegend zonnig bij een temperatuur rond 30 graden of iets daarboven. Vergelijkbaar weer is het in Italië. In Griekenland is het op de eerdergenoemde onweersbuien na zonovergoten en warm met 28 tot 35 graden. In Kroatië kan aanvankelijk een bui voorkomen, maar is het vanaf het weekend ook heerlijk vakantieweer.

  Hitte in binnenland Spanje

  Voor een stedentrip is het in de omgeving van bijvoorbeeld Sevilla en Madrid met 36-38 graden te warm. Dan zijn steden als Barcelona en Napels misschien aangenamer met 28-31 graden. Begin volgende week is de ergste hitte weer te vinden in de Turkse badplaatsen. Daar liggen de maxima dan tussen de 33 en 39 graden.

  Bosbranden

  Op de plekken waar het langdurig droog en heet is heerst bosbrandgevaar. Zo woeden op dit moment op Gran Canaria en het Griekse eiland Evia bosbranden. Bovendien geldt in Griekenland de één na hoogste alarmfase omdat de kans op bosbranden daar nu zo groot is. Verder zijn vooral delen van Spanje, Zuid-Italië en zuidoost Frankrijk gevoelig voor bosbranden.

  Bosbrand

  Foto: EPA

  Dicht bij huis ook wisselvallig

  Tot slot kijken we nog even dichter bij huis. In Duitsland wisselen buien, wolkenvelden en zon elkaar af. Vrijdag volgt een overwegend droog intermezzo, alvorens in het weekend weer buien voorkomen. Ook volgende week blijft het wisselvallig. Lokaal kan er bij de buien een klap onweer voorkomen. De temperatuur ligt tussen 20 en 25 graden, in het zuiden is het soms nog wat warmer. In Zwitserland en Oostenrijk wisselen buien en droge dagen met meer zon elkaar af. Op de zonnige dagen ligt de temperatuur tussen 25 en 30 graden Celsius.

  Hoofdfoto: Adobe/Freesurf

  Door: Daan van den Broek