Weekendweer: buiig en fris

15 september 2022, 11:50

Foto: AdobeStock / Chalabala

Tijdens het komende weekend zijn er behoorlijk veel buien. Ook waait het, zeker in het westen, soms flink en is de temperatuur laag voor de tijd van het jaar. Wel zijn er verschillen in het weerbeeld tussen het noorden en het zuiden van het land. Alle details lees je in dit weekendweerbericht.

Deze namiddag is kans op een enkele bui, maar op veel plaatsen blijft het droog. Morgen trekken veel meer buien over het land. Hierbij is ook kans op onweer, hagel en windstoten. Vooral in de kustregio wordt het onstuimig. Lees meer over het weer van vandaag en morgen in ons uitgebreide weerbericht België.

Zaterdag met soms felle buien, maar ook zon

Op de eerste dag van het weekend trekken buien van noordwest naar zuidoost over het land. In West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn deze buien het felst met kans op onweer en windstoten. In het zuiden en oosten zijn de buien minder hevig en ook minder talrijk. De noordwestenwind is nadrukkelijk aanwezig. In het binnenland waait het veelal matig, aan zee is de wind vaak krachtig, 6 Bft.

Dubbele regenboog boven Arcen. Foto: Wouter van Bernebeek.
Dubbele regenboog boven Arcen. Foto: Wouter van Bernebeek.

Tussen de buien door is er ruimte voor de zon en hierdoor kan soms een fraaie regenboog te zien zijn. Op droge momenten in de namiddag is het 15 of 16 graden. Tijdens een bui daalt het kwik naar een graad of 12. Op de Ardense toppen is het nog frisser met maximaal 11 graden. Hiermee is het koud voor medio september. Maxima van 16 tot 21 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Regionaal natte zondag met veel wolken

Zondag is er veel bewolking en trekt in de loop van de dag een aaneengesloten regengebied vanuit het noorden over ons land. Vooral in Antwerpen, Limburg en de noordelijke delen van de Ardennen kan het enige tijd flink regenen. In het westen en zuiden is het droger. Vooral langs de grens met Frankrijk kan het grotendeels droog blijven.

Het wordt slechts 10 tot 15 graden met de laagste maxima in de hoge delen van het land. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig van kracht. Aan de kust staat een (vrij) krachtige noordwester, 5-6 Bft.

Weersverbetering na het weekend

Maandag trekken nog enkele buien over het land, maar dit zijn er minder dan tijdens het weekend. Tussendoor schijnt de zon en het wordt maximaal 17 graden in Brussel en Antwerpen.

De dagen daarna neemt de buienkans verder af en is het vaak droog met ruimte voor de zon. Wel is in de ochtenden en nachten kans op mist. Het wordt wat warmer met in de tweede helft van volgende week maxima rond 20 graden in het centrum. In de nachten koelt het af tot een graad of 9.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht