Weekendweer: tropische temperaturen en kans op buien

16 juni 2022, 13:35

Weekendverwachting
Strakblauwe luchten, zoals hier in Brussel, zullen we ook dit weekend geregeld zien. Foto: Adobe Stock / dudlajzov

Tijdens het weekend barst de zomer los en het wordt steeds een stukje warmer. Lekker weer om naar het strand te gaan bijvoorbeeld! Blijft dit het hele weekend zo of komen regen- en onweersbuien de warmte verdrijven? Check het in deze weekendverwachting.

Vrijdagochtend zullen eerst nog wat sluierwolken aanwezig zijn, maar deze maken snel plaats voor een zonovergoten weerbeeld. De wind is gedraaid naar het zuiden en dit levert hogere temperaturen op vergeleken met de afgelopen dagen. Het wordt zelfs tropisch warm op veel plaatsen met temperaturen tussen 30 en 33 graden! In de binnensteden kan het door het hitte-eiland effect zelfs nog een fractie warmer worden en hier koelt het ’s nachts ook moeizamer af. In de Ardennen is het iets koeler met 25 tot 28 graden.

Door Saharastof is vrijdagavond een mooie felgekleurde zonsondergang te zien. Ook de vroege vogels op zaterdagochtend kunnen genieten van een fraaie zonsopkomst.

Heerlijk strandweer, let wel op de kracht van de zon

Als je buiten wilt sporten of wandelen kan je dat het beste vroeg in de ochtend of juist later op de avond doen. Dan is de temperatuur een stuk aangenamer en de zon schijnt minder fel. Vrijdagmiddag wordt op veel plaatsen UV-index 8 bereikt en binnen een kwartier kan een gevoelige huid al verbranden. Door een zeewind is het op de stranden een stuk aangenamer. Door de weerspiegeling van de zonnestralen op het water en de zandkorrels gaat verbranden hier nog sneller. Zoek vooral aan het begin van de middag geregeld de schaduw op onder een parasol en smeer je goed in met zonnebrandcrème.

Ideaal weer om verkoeling te zoeken op het strand. Foto: Adobe Stock / julie
Ideaal weer om verkoeling te zoeken op het strand. Foto: Adobe Stock / julie

Zeer warme zaterdag

Zaterdag wordt tot dusver de warmste dag van het jaar. Op grote schaal is het tropisch warm met 30 tot 34 graden. In de Gaumestreek zijn zelfs uitschieters naar 36 graden mogelijk. Later op de zaterdag komt hier verandering in zodra koelere lucht nadert. Op de stranden en in West-Vlaanderen is dit waarschijnlijk als eerste te merken. Op het grensvlak tussen zeer warme en koelere lucht kunnen een aantal felle buien tot ontwikkeling komen. Ook dieper landinwaarts is zaterdag in de namiddag en avond kans op een lokale onweersbui.

De koelere lucht probeert zondag steeds meer terrein te winnen en dit brengt grote temperatuurverschillen met zich mee. In het zuiden en oosten kan het nog 30 graden worden terwijl het westen van Vlaanderen eerder temperaturen rond 20 graden kan verwachten. Opnieuw is kans op een aantal stevige buien, mogelijk met onweer. In het uitgebreide weerbericht vind je de meest recente verwachting van het weer deze zondag.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht