Weekverwachting: vaak droog met zonneschijn, later buien?

18 april 2022, 11:05

Zon en sluierwolken. Foto: Kees Jak

De paasvakantie eindigt met een vrij zonnige en aangenaam warme paasmaandag. Hoe de rest van de week eruitziet qua weer lees je in deze weekverwachting.

Deze paasmaandag is het zonnig met vanaf het westen geleidelijk meer velden bewolking, waardoor de zon het in de namiddag soms moeilijker krijgt. Alle details over het weer vandaag, vanavond en vannacht lees je in het weerbericht België.

Aanhoudend rustig voorjaarsweer

Dinsdag is er weinig wind. Voor de middag waait het nauwelijks, maar in de namiddag steekt een zwakke tot matige noordoostenwind op. In de kustregio is echter dan sprake van een noordwestenwind van zee. Dit veroorzaakt hier een vrij lage temperatuur. In Oostende wordt het maximaal 15 graden, maar op het strand is het in de namiddag slechts een graad of 11. Landinwaarts wordt het op de meeste plaatsen 17-20 graden met de hoogste temperaturen in Limburg. In de Ardennen wordt het circa 16 graden.

Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon. Het blijft het vrijwel overal droog. Als het ergens tot een lokaal buitje komt zal dit langs de Franse grens zijn.

Oostenwind, zonkracht 4-5

De rest van de week waait de wind in het hele land uit het oosten tot noordoosten. Hiermee is het niet echt warm, maar ook zeker niet koud voor de tijd van het jaar. Maxima rond 15 graden in het centrum zijn gebruikelijk in april. Deze week zitten we hier meestal net boven met 17 of 18 graden. Op de Ardense toppen is het een paar graden koeler en in de Kempen vaak een graadje warmer.

De minima liggen op de meeste plaatsen tussen 4 en 8 graden met de hoogste waarden in het westen. In de Oostkantons kan het kwik soms tot het vriespunt dalen.

De zon is elke dag van de partij. Velden hoge bewolking zijn er ook dagelijks en soms is de bewolking regionaal wat dikker, zodat de zon het wat moeilijker heeft. Dit zal het vaakst in Vlaanderen zijn, in de Ardennen schijnt de zon het uitbundigst.

De zon schijnt in de namiddag met UV-index 4-5. Bij zonkracht 4 kan de onbeschermde huid in 30-60 minuten verbranden en bij zonkracht 5 al in 20-40 minuten. De kans op zonkracht 5 geldt vooral voor de periode 12:00 – 15:00 uur en is wat groter in Wallonië dan in Vlaanderen.

Buien in het weekend?

Zaterdag start waarschijnlijk nog droog en vrij zonnig, maar vanuit Frankrijk neemt de bewolking toe en volgen mogelijk fikse (onweers)buien. Voor de buien uit kan het nog zo’n 20 graden worden. Voor zondag staan meer regen- en onweersbuien op het programma. Koud is het echter niet met tussen de buien door 15 tot 18 graden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht