Weekverwachting: zeer heet zomerweer

18 juli 2022, 14:50

Weekverwachting
Heerlijk strandweer. Foto: Anne-Marie van Iersel

Dinsdag begint al vrij warm met zeer veel ruimte voor de zon. In de loop van de voormiddag neemt de zuidoostenwind in kracht toe, waardoor de temperatuur zeer snel oploopt naar tropische waarden rond 30 graden. Rond het middaguur klimt het kwik al naar 34 of 35 graden op de warmste plaatsen.

In de namiddag blijft de wind matig uit het zuidoosten waaien. De toevoer van extreem warme lucht zet dan voort, waardoor het alsmaar warmer wordt. Uiteindelijk bereikt het kwik op de allerwarmste plaatsen 39 of zelfs 40 graden. In de meeste gebieden wordt het met 33 tot 38 graden eveneens heet.

In de avond neemt in het westen de bewolking toe. Het blijft nog zeer lang warm met tot laat in de avond zomerse tot tropische temperaturen. Tegen middernacht draait de wind naar west en stroomt koelere lucht het land binnen.

Hitte wordt verdreven

Woensdag wordt de hitte uit ons land verdreven door een matige zuidwestenwind. In de ochtenduren trekken reeds enkele regen- en donderbuien [RK2] over ons land, maar al vrij snel wordt het helder vanaf het zuidwesten. De temperatuur stijgt gedurende de ochtend al rap naar zomerse waarden rond 26 graden.

In de namiddag betrekt het opnieuw en dan valt uiteindelijk een aantal stevigere buien dan in de voormiddag. Bij enkele exemplaren is kans op onweer, hagel, veel regen in korte tijd en windvlagen. Achter de buien koelt het rap af, maar breekt wel de zon weer door. In de avond is het nog vrij aangenaam zomerweer.

Aangenaam zomerweer op nationale feestdag

Donderdag tapt het weer uit een ander vaatje. De dag verloopt droog met flink wat ruimte voor de zon. Door een wind van zee zijn de temperaturen zeer aangenaam te noemen. Langs de kust wordt het ongeveer 20 graden, dieper landinwaarts kan het kwik klimmen naar zomerse waarden rond 26 graden.

Voor de ceremonies voor de Nationale Feestdag is dit natuurlijk perfect weer. Voor diverse festivals is het ook zeker niet te koud, ook in de avonduren blijft het vrij lang aangenaam met een zwakke wind. Diverse vuurwerkshows zullen daar weinig hinder van ondervinden. Verder ook ideaal weer voor een wandeling of een fietstocht. Ondanks dat het koeler weer is, is het belangrijk om uzelf goed in te smeren, want de zon is onverminderd sterk.

Daarna mogelijk warmer

Vrijdag en zaterdag verandert aan het weer zeer weinig. De wind blijft van zee waaien en de temperaturen in de middag blijven aangenaam. Mogelijk keert zondag de warme lucht weer terug als de wind naar het zuiden draait. Middagwaarden van 28 tot 30 graden zijn dan niet uitgesloten.

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht