Weekendweer: na buien perfect doe-weer

18 augustus 2022, 12:47

Wandelen in de zomer. Foto: Adri de Willigen.

Vrijdag trekken nog regen- en onweersbuien van west naar oost over het land, maar in het weekend belooft het heerlijk weer te worden voor buitenactiviteiten. Of je nu naar een festival gaat of een stevige wandeling of fietstocht maakt. De temperatuur is er ideaal voor en de kans op regen is klein. De details lees je in deze gedetailleerde weekendverwachting.

Vorig weekend vond je het waarschijnlijk veel te heet om buiten sportief bezig te zijn. Dit weekend kun je wat dat betreft rekenen op beter activiteitenweer. De maxima komen uit tussen 22 en 26 graden. Het is daarbij overwegend droog met zonnige perioden. Kortom: uitstekende condities voor activiteiten zoals wandelen, fietsen of welke buitensport je ook maar wil gaan doen. Ook is het heerlijk weer om te tuinieren, een terrasje te pakken of de barbecue aan te steken. En ook voor festivals zoals Pukkelpop is dit het ideale weer.

Na de regen- en onweersbuien, die morgen over het land trekken, klaart het vrijdagavond vanuit het westen geleidelijk op. In de nacht naar zaterdag koelt het af naar ongeveer 14 graden. Slaap je vannacht in een tentje op de camping? Leg dan je warme slaapzak maar vast klaar, want aan de grond wordt het nog een paar graden kouder. Er kan regionaal mist ontstaan.

Veel zon op zaterdag

Zaterdag is de zonnigste dag van het weekend. De meeste zonuren zijn voor de kuststreek. In de rest van het land komen vooral ’s middags ook behoorlijk wat stapelwolken voor. In de Ardennen wordt het ongeveer 21 graden, aan zee 22 graden en elders wordt het afhankelijk van de hoeveelheid zon 24-26 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidwesten- tot westenwind.

Er wordt vandaag zonkracht 6 in het zuiden verwacht. Jouw onbeschermde huid kan bij deze waarden in ongeveer 20 minuten verbranden. De zon schijnt het felst tussen 12 en 15 uur. In de eerste helft van de ochtend en eind van de middag is de zonkracht in deze tijd van het jaar te zwak om nog te verbranden.

Tijdens de nacht naar zondag koelt het onder een vrij heldere hemel af naar 14 graden in Laag-België en 10 graden in de Ardense dalen. Dat wordt dus weer een vrij frisse nacht op de campings. En dat is even wennen na een hele reeks warme nachten eerder deze week.

Zondag meer wolken en kans op een lokale bui

Ook zondag is het prima weer om buiten te vertoeven. Wel zien we dan wat meer bewolking aan de hemel. Er trekken velden met sluierbewolking over het land en er ontstaan wat meer stapelwolken. Lokaal kunnen deze uitgroeien tot een enkele bui. Maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. Hou de regenradar zondag dus wel even in de gaten, maar onthoud ook dat je het meestal droog zal houden.

Maandag trekt waarschijnlijk een aantal buien over het land. Daarna lijkt opnieuw een droge en zonnige periode aan te breken. Dat is goed nieuws voor als je nog op vakantie bent in eigen land, maar slecht nieuws voor de heersende droogte. Meer over het weer in de komende week lees je in ons weerbericht.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht