Europees vakantieweer: Alpen en omstreken zware buien

18 augustus 2022, 07:30

Regen in de zomer in Oostenrijk. Foto: Adobe Stock / Laurentiu

In delen van Frankrijk, Duitsland en rondom de Alpen is het buiig. Vooral in de zuidelijk Alpen is kans op noodweer. Ga je ver genoeg naar Zuid-Europa dan heb je zonnig en heet vakantieweer. Ook in het oosten van Duitsland houdt de zomer aan. De details over het vakantieweer in Europa lees je in dit artikel.

Voor wie het niet heet genoeg kan zijn is de zuidoosthoek van Europa aan te raden. Met volop zon op de bekende Griekse eilanden wordt het dagelijks 32 tot 35 graden. Nog heter is het in de Turkse badplaatsen met 34 tot 38 graden. Ook op lange termijn blijft het hier volop zomers, al neemt op het Griekse vasteland de kans op onweersbuien wel toe.

Prima vakantieweer in Portugal en Zuid-Spanje

Zonovergoten en warm is het ook in de vakantiegebieden in Portugal en de zuidelijk kustgebieden van Spanje. Hier liggen de maxima veelal op 30-33 graden. In het binnenland van Portugal en Andalusië kan het kwik op sommige dagen wel oplopen richting 40 graden.

Ben je in de buurt van Barcelona, aan de Franse zuidkust, of op Ibiza of Mallorca dan moet je vandaag wel rekening houden met een fikse onweersbui. Komende tijd is het echter weer droog en zonnig met maxima rond 30 graden.

In het westen van Frankrijk is het wisselvallig en koeler. De zon keert komende dagen wel terug in het weerbeeld, maar door wind vanaf de Atlantische Oceaan liggen de maxima aan de westkust van Frankrijk tussen 22 graden in Bretagne en maximaal 26 graden in Biarritz.

Zware buien in de Alpen en Noord-Italië

In de Alpen is het tot en met zaterdag ronduit buiig. Vooral in de bergen kunnen forse regen- en onweersbuien voorkomen die veel neerslag achterlaten, maar ook de steden houden het zeker niet droog. De zwaarste buien worden verwacht in het zuidoosten van Zwitserland, het westen van Oostenrijk en het aangrenzende gebied in Noord-Italië. Ook aan de bekende Italiaanse meren, zoals het Gardameer, is kans op zware buien met hagel en windstoten.

Het regenwater is in principe welkom, want het waterpeil in deze meren en ook in de Po staat uitzonderlijk laag. Plaatselijk kan donderdag en vrijdag echter zoveel regen in korte tijd vallen dat het tot fikse overlast leidt.

Grote verschillen in Duitsland

Regen- en onweersbuien die gisteren in ons land de hitte hebben verdreven doen dit vandaag en morgen ook in delen van Duitsland. In de oostelijke helft van Duitsland is de hittegolf nog lang niet voorbij. Zo is het in Berlijn drukkend warm met maxima rond 32 graden. Dit weekend wordt het minder heet met zo’n 27 graden, maar volgende week stijgt het kwik waarschijnlijk gewoon weer naar ruim 30 graden. Daarbij is het weerbeeld zonnig en droog.

Op vakantie in eigen land? Lees dan dit speciale zomervakantie België weerbericht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht