Met dit weer start de astronomische herfst

19 september 2021, 07:45

Deze woensdag staat de zon precies boven de evenaar en dat betekent de start van de astronomische herfst. Kunnen we ook rekenen op herfstachtig weer of blijft het nog een tijdje droog en zonnig? In dit artikel lees je de weersverwachting voor de eerste dagen van de astronomische herfst.

Na een vrij zonnige en droge periode met weinig wind staat ons na woensdag zeer waarschijnlijk een omslag naar een wisselvalliger weertype te wachten. Vanuit het westen komen gebieden met bewolking en neerslag steeds dichter bij ons land in de buurt. Met een toenemende zuidwesten- of westenwind is de kans groot dat deze gebieden België later in de week aandoen.

Vooral donderdag lijkt volgens de laatste weersverwachtingen een ronduit wisselvallige dag te worden. Met een stevige wind en van tijd tot tijd een bui doet de astronomische herfst zijn naam eer aan. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en regen komt de temperatuur rond 18 graden uit.

Herfstweer - Regenachtig - Gekleurde bomen - Herfst

Vrijdag neemt de wind toe en is er kans op regenachtige perioden. Een waterdichte jas komt dan goed van pas als je de hond moet uitlaten. Foto: Ben Saanen

Balanceren tussen twee weerbeelden

Aankomend weekend en de start van volgende week maken vervolgens ook kans op een aanhoudend wisselvallig weerbeeld. Hierbij moet wel een slag om de arm worden gehouden, want zodra de gebieden met bewolking en neerslag wat verder wegblijven kan het ook droger, zonniger en iets warmer uitpakken. België balanceert dus tussen wisselvalligheid afkomstig uit het westen en stabieler nazomerweer boven Centraal- en Noordoost-Europa. Mochten we meer te maken krijgen met het laatste dan wordt met oostenwind wel iets koelere lucht aangevoerd.

De ontwikkelingen van het herfstweer houd je natuurlijk bij in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Hoofdfoto: AdobeStock / tiana__lima__

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook