Lisa wordt orkaan in eerste categorie

02 november 2022, 10:49

Veel wind en regen verwacht in Belize. Beeld: ANP / EPA / José Valle

Tropische storm Lisa bereikt naar verwachting woensdag later op de dag orkaankracht. Lisa trekt woensdagochtend (lokale tijd) over de Bay Islands van Honduras, om daarna over Belize en het zuiden van Honduras te trekken en op donderdag over het zuidoosten van Mexico.

Lisa heeft momenteel een aanhoudende windkracht van rond de 110 kilometer per uur, met hogere windvlagen. Verwacht wordt dat Lisa later op de dag in kracht toeneemt om boven het noordwesten van de Caraïbische Zee een orkaan in categorie 1 te verworden en later op de dag verder in kracht toe te nemen als de storm Belize nadert.

Vanaf woensdagochtend moeten de Bay Islands van Honduras, de kustprovincies van Belize en het zuidoosten van het Mexicaanse schiereiland Yucatan zich opmaken voor orkaancondities. De Mexicaanse overheid heeft een orkaanwaarschuwing voor het zuidoosten van Yucatan uitgevaardigd.

BelizeNaar verwachting brengt Lisa 100 tot 150 mm regen met zich mee in Belize, de Bay Islands, het noorden van Guatemala en het oostelijke deel van de Mexicaanse staten Chiapas en Tabasco. Lokaal kan zelfs tot 250 mm vallen. Het zuidoosten van Yucatan, noordelijk Honduras en centraal Guatemala kunnen 50 tot 100 mm verwachten. Deze hoeveelheden regen kunnen overstromingen veroorzaken. Ook zal Lisa gepaard gaan met stormvloed en hoge golven, die naar verwachting in de komende dagen ook in Jamaica, de Kaaimaneilanden en delen van centraal-Amerika voor een levensgevaarlijke branding kunnen zorgen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht