Meteovista
Meteovista
  glad-brugjanwie

  Lokale gladheid komende nachten en ochtenden

  Aangemaakt: 02 mrt 2020, 13:58 uur

  Deze week is vooral aan het einde van de nachten en in de vroege ochtenden kans op lokale gladheid. Dit geldt vooral voor koudegevoelige wegen zoals bruggen en in de Ardennen op uitgebreidere schaal. Ga je ’s ochtend voor 8:00 uur met de auto op pad, houd dan ook rekening met een aantal minuten autoruitkrabvertragingstijd.

  Deze week liggen de minima landinwaarts rond het vriespunt en in de Ardennen vriest het vrijwel elke nacht enkele graden. Deze namiddag valt regen en komende dagen zijn er overdag enkele buien, maar ook vaak zonnige perioden. Donderdag wordt een bewolkte dag met regen en smeltende sneeuw. De maxima schommelen in Vlaanderen rond 8 graden. In de nachten zijn er vaak brede opklaringen en staat er niet al te veel wind.

  Gladheid op bruggen, ijs op autoramen

  In dit soort situaties koelen objecten met weinig warmtecapaciteit hard af. Dit geldt bijvoorbeeld heel sterk voor autoruiten, maar dit geldt ook voor wegen. Gewone wegen koelen niet zo hard af doordat warmte vanuit de grond wordt aangevoerd. Bruggen en viaducten hebben minder warmtecapaciteit en koelen sneller af. Houten fietsbruggetjes koelen nog sneller af en kunnen deze week in het hele land glad worden in de nachten.

  Lees ook het uitgebreide weerbericht België.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Johnny Willemsen