Orkaan Dorian van het ISS

Komt orkaan Dorian aan land in de VS?

Aangemaakt: 02 sep 2019, 10:10 uur

Zware orkaan Dorian ligt momenteel met de kern boven de noordelijke eilanden van de Bahama’s en trekt komende dagen zeer traag in de richting van Florida. Of het oog van de orkaan aan land zal gaan in Florida is nog altijd uiterst onzeker. Ook een ‘landfall’ in noordelijkere staten is mogelijk. De meerderheid van de berekeningen laat de kern van de orkaan op de Oceaan blijven en precies lang de kust van de VS trekken, maar daarmee is nog altijd sprake van groot gevaar.

De hoogste windsnelheden worden gemeten in de ‘eyewall’, de wolkenrand rondom het oog van de orkaan. Dorian is een categorie 5 orkaan en er zijn gemiddelde windsnelheden gemeten van 285 km/uur en windstoten tot 350 km/uur. Daarmee is dit een van de zwaarste orkanen ooit op de Atlantische Oceaan!

Bovendien produceert Dorian extreem veel regen. Doordat het systeem nog tot en met morgen boven de Bahama’s blijft liggen kan de neerslagsom oplopen naar 1400 mm! Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar 850 mm. Ook komen huizenhoge golven voor. De combinatie van wind, stormvloed en ongekende hoeveelheden regen maken dat Dorian momenteel allesverwoestend huishoudt op de noordelijke eilanden van de Bahama’s.

Voor- en nadelen van niet aan land gaan oog in VS

Gezien de hoge windsnelheden rondom de kern van de orkaan is het relatief gunstig als het oog niet aan land gaat in Florida en vervolgens meebuigt met de kustlijn van de VS naar het noordoosten. Orkaanwinden zullen ook in dit scenario de oostkust van Florida weten te bereiken en zelfs tot diep landinwaarts kan het stormen, maar het gebied met de hoogste windsnelheden blijft op de oceaan.

Er is echter ook een keerzijde aan het niet aan land gaan van de orkaan. Het verdampende water van de oceaan vormt een voedingsbron voor de orkaan. Hierdoor blijft Dorian ook bij het noordwaarts trekken langs de kust een orkaan. Ook de kustgebieden van staten ten noorden van Florida moeten zich dus voorbereiden op hevige stormwinden, zware regenval en stormvloed. In de kustgebieden van Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina wordt 150-300 mm regen verwacht.

Mogelijke pad van orkaan Dorian

Mogelijk pad van de kern van orkaan Dorian. Hoe verder vooruit hoe groter de onzekerheid. Bron: NHC NOAA.

Stormvloed en huizenhoge golven

Er wordt enorm veel water opgestuwd richting de oostkust van de VS. Door deze stormvloed kunnen kustgebieden onder water lopen. Daarnaast worden aan de kust golven van 6 meter hoog verwacht. Op de oceaan, in de buurt van de kern van Dorian, kunnen de golfhoogtes oplopen naar 12 meter.

Doordat Dorian erg traag trekt kan de overlast aan de oostkust van de VS lang aanhouden. Pas vrijdag ligt het systeem waarschijnlijk bij North Carolina, waarna het noordoostwaarts de Oceaan op zal trekken. Mocht het systeem wel aan land gaan aan de oostkust van de VS dan kan de koers sterk veranderen en het systeem verder vertragen.

Foto: EPA

Door: Jaco van Wezel