Zeer veel neerslag verwacht in Spanje

20 maart 2022, 10:30

Buitenland
Neerslag in Spanje. Foto AdobeStock / Siur

De komende dagen krijgt Spanje te maken met ronduit wisselvallige weersomstandigheden. Tot en met donderdag kan vooral in de bergen van provincie Valencia meer dan 200 mm neerslag vallen. Dit is opvallend want de maand januari verliep voor Spanje nog bijzonder droog. In dit artikel lees je hoelang het wisselvallige weer aanhoudt.

Vandaag zijn wolkenvelden aanwezig afgewisseld door zonnige perioden. Vooral aan de costa’s komen later vandaag ook enkele buien voor. Later op de dag bereikt een actief buiengebied het zuidwesten van het land en trekt geleidelijk noordoostwaarts. Maandagochtend bereiken deze buien de welbekende costa’s. Het kan dan flink doorplenzen en tijdens deze buien is onweer mogelijk. In de stad Castellón de la Plana wordt het een graad of 14 en daarmee is het bovendien fris voor de tijd van het jaar.

Lokaal 200 mm neerslag

Zeker tot en met donderdag is het in een groot deel van het land zeer wisselvallig en in de bergen zijn de neerslaghoeveelheden het grootst. In het oosten van het Iberisch Randgebergte (provincie Valencia) kan tot en met donderdag lokaal 200 mm neerslag vallen. Er zijn modellen die zelfs meer dan 300 mm neerslag berekenen. Dit staat ongeveer gelijk aan 30 grote emmers water per vierkante meter en deze grote hoeveelheid neerslag kan voor problemen zorgen in de bewoonde gebieden. Het uiterste noorden van het land lijkt de dans grotendeels te ontspringen en hier blijven de hoeveelheden beperkt.

Januari nog gortdroog

Afgelopen januari was het nog uitzonderlijk droog in Spanje en ging zelfs nog de boeken in als een van de droogste maanden van de 21e eeuw. Door de grote neerslaghoeveelheden wordt deze droge maand goed gecompenseerd.

De paraplu komt goed van pas. Foto: AdobeStock / ttl.photos
De paraplu komt goed van pas. Foto: AdobeStock / ttl.photos

Droger weer op komst?

Na woensdag blijven de buien in een groot deel van het land beperkt, maar de costa’s blijven te maken houden met (stevige) buien. Pas in het weekend wordt het ook hier droger en bovendien stijgt dan de temperatuur. In de stad Valencia komt de maximumtemperatuur zondag uit op een graad of 17.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht