Meteovista
Meteovista

  Stralend weer op nationale feestdag

  Aangemaakt: 20 jul 2020, 12:18 uur

  Het is dinsdag stralend weer tijdens de nationale feestdag. De zon schijnt volop en het blijft in heel België droog. De nationale feestdag wordt dit jaar zonder publiek gehouden en het wordt sterk afgeraden naar Brussel te komen. Desondanks is het zalig weer om vrij te zijn en thuis wat te ondernemen.

  Het weer kan op deze nationale feestdag haast niet beter. Vanaf de vroege dinsdagochtend schijnt de zon volop en in de loop van de voormiddag ontstaan vooral in Vlaanderen, Brussel en de lage delen van Wallonië vriendelijke stapelwolken. In de namiddag wisselen flinke zonnige perioden en stapelwolken elkaar af. Regendruppels produceren deze wolken niet. Het blijft de hele dag droog.

  Tijdens de Te Deum om 10:00 uur is het een graad of 16 en daarna loopt de temperatuur verder op. Wanneer de plechtigheden op het Paleizenplein om 14:00 uur beginnen is het in Brussel 21 graden.

  In Vlaanderen varieert de maximumtemperatuur van 20 graden in Ieper tot 23 in Genk. De zwakke tot matige noordenwind maakt het voor het gevoel heel aangenaam om buiten te zijn. In de hoge delen van de Ardennen wordt het een graad of 19. Dat de temperatuur niet zo hoog is, maakt de krachtige zon extra verraderlijk. Tussen 12:00 en 15:00 is de UV-index 6-7 en kan een lichte huid binnen een kwartier verbranden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de zonkracht niet afhankelijk van de temperatuur, maar van de dikte van de ozonlaag.

  Voorlopig geen standvastig zomerweer

  De rest van de week laat heel wisselend weer zien. Vooral richting het weekend wordt het wisselvallig en is kans op buien. Tussendoor is wel geregeld ruimte voor de zon en met 20-24 graden is de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar. Standvastig zomerweer met droog weer en hoge temperaturen zit er voor vakantievierders in eigen land voorlopig niet in.

  Foto: ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

  Door: Yannick Damen