Meteovista
Meteovista
  Hoge zonkracht

  Waarschuwing: opnieuw zonkracht 9

  Aangemaakt: 12 jun 2017, 14:37 uur

  Na een frisse en bewolkte start van de week kunnen we komende dagen opnieuw een felle zon verwachten. Woensdag wordt een zonnige dag met zonkracht 8. Donderdag is het met 24-29 graden flink warm, maar door wolkenvelden en enkele buien kan de zonkracht meevallen. Vrijdag en zaterdag wordt het opnieuw zonkracht 8 en kan de UV-index in het zuiden zelfs naar 9 stijgen.

  Vanmiddag zijn er veel stapelwolken. Het blijft wel droog, maar met 19-20 graden en een matige westenwind is het veel frisser dan afgelopen weekend. Gisteren scheen een felle zon en werd in Ukkel zelfs zonkracht 9 gemeten. Vandaag is het door de stapelwolken in het binnenland zonkracht 5, maar aan de kust is de zon met kracht 7 feller. Ten zuiden van Samber en Maas is het vandaag vrij zonnig weer met zonkracht 8 als gevolg.

  Morgen wordt het op veel plaatsen 21-22 graden en vooral in West-Vlaanderen zijn zonnige perioden. Er staat minder wind dan vandaag en dat maakt het voor het gevoel veel warmer dan vanmiddag. In het binnenland neemt de stapelbewolking in de ochtend snel toe, maar in de avond lost de bewolking vanuit het westen grotendeels op en is het nog een tijd heerlijk zonnig. De UV-index ligt dan tussen 5 en 7. Alleen in de Gaumestreek wordt zonkracht 8 verwacht.

  Opnieuw hoge zonkracht

  Woensdag kunnen we flink wat zon verwachten. Op veel plaatsen wordt het 25 tot plaatselijk 27 graden. Juist op deze zonnige dag hebben we te maken met extra fel zonlicht. De ozonlaag is dan wat dunner, waardoor de hoogstaande zon op veel plaatsen kracht 8 kan bereiken.

  Afgelopen weekend hadden we ook al te maken met een hoge zonkracht. Op zondag werd in Ukkel zelfs zonkracht 9 gemeten. Deze bijzonder hoge waarde kunnen we vrijdag in het zuiden en zuidoosten opnieuw verwachten, maar ook met zonkracht 8 kan de onbeschermde huid snel verbranden.

  UV-index Ukkel

  UV-Index Ukkel gistermiddag

  Zomerse donderdag met kans op onweer

  Donderdag wordt het flink warm met 26-27 graden in Laag-België. In de Kempen kan het zelfs 29 graden worden. Aan de kust is het met 22-23 graden minder warm. In de ochtend is het vrij zonnig. In de middag neemt de bewolking toe en vooral in het binnenland kunnen enkele regen- en onweersbuien ontstaan. De wind draait naar het westen en wordt matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de kust.

  Vrijdag zijn er wolkenvelden met kans op regen. In de middag kunnen in het binnenland enkele buien ontstaan, maar in het westen breekt de zon door en blijft het droog. Ook dan hebben we te maken met zonkracht 8 en in het zuiden wordt het mogelijk zonkracht 9. Zaterdag maakt het zuiden kans op een bijzonder felle zon. De dagen daarna is zonkracht 8 de hoogste verwachte waarde.

  Foto: J. Wiersema

  Door: Matthijs van der Linden