Wintersport: koud winterweer

15 december 2022, 14:00

Foto: Wilfred Janssen

Niet alleen bij ons in België, maar ook veel wintersportgebieden hebben te maken met koud winterweer. Vooral langs de zuidkant van de Alpen sneeuwt het eerst nog een tijdje, maar daar wordt het komend weekend ook fraai winterweer. Pas na het weekend komt dooi in zicht en wordt het wisselvalliger.

Niet alleen in het noorden van Italië is het sneeuwrijk, want de afgelopen dagen is er ook in delen van Frankrijk en de zuidelijke Eifel wat sneeuw gevallen. In het Sauerland ligt al langere tijd een sneeuwdek van 20-25 centimeter boven een hoogte van 700-750 meter. In heel Centraal-Europa breekt vanaf vrijdag een relatief korte periode met zonnig en koud winterweer aan met tijdens de nachten soms zeer lage temperaturen.

Lokaal zeer strenge vorst

Het wordt vanaf morgen namelijk heel rustig weer. De wind valt grotendeels weg en met name in gebieden met een sneeuwdek kan het dan fors afkoelen. In de koudste dalen in de Alpen zijn temperaturen tussen de -20 en -30 graden mogelijk, wat overigens eerder deze week ook al her en der bereikt is. Overdag blijft het regionaal vriezen en daarmee is het op en top wintersportweer. Maak wel gebruik van een goede zonnebril, want het licht kan met dit heldere weer ontzettend fel zijn.

Ook in het laagland (wintersportgebieden in Frankrijk, bij ons in de Benelux, Duitsland en Engeland) kan het tijdens de nachtelijke uren afkoelen tot plaatselijk rond -10 graden, overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Naast wintersport op de sneeuw kan in verscheidene gebieden ook geschaatst worden op ijsbanen en (ondiep) natuurijs. Maar let hierbij wel goed op of het ijs betrouwbaar is!

Volgende week dooi

Na het weekend krijgen we te maken met een scherpe weersomslag. Vanaf maandag neemt vanuit het westen de invloed van regenzones en zachte lucht toe. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee komt direct de aanvoer van veel zachtere lucht op gang: dinsdag kan het regionaal al meer dan 10 graden worden. Wat een omslag! In de Alpenlanden houdt de koude lucht tot dinsdag waarschijnlijk nog wel stand, maar de middelgebergtes in Frankrijk, Duitsland en natuurlijk onze eigen Ardennen krijgen vanaf maandag al met aanzienlijk hogere temperaturen te maken. De sneeuw zal daar binnen enkele dagen weer wegsmelten.

Richting kerst lijken westelijke winden in stand te blijven, al kan kan de wind later in de week wel soms uit het noordwesten gaan waaien. Dat scenario biedt vooral voor de noordzijde van de Alpen hoop, want tegen de kerstdagen zou het daar dan af en toe tot sneeuw van betekenis kunnen komen. In hoeverre dat een witte kerst kan opleveren in de wintersportgebieden zullen we nog even moeten afwachten.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht