Na Kaiserwetter opnieuw sneeuwval in de Alpen

21 november 2022, 12:30

Zo zien de straten er misschien wel uit op dinsdag. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch

Goed nieuws voor de wintersportliefhebbers, want de nieuwe week start met sneeuwval in de Alpen. Zeker de hoger gelegen delen kunnen rekenen op een flink pak sneeuw. De rest van de week lijkt vooral in de zuidelijke Alpen een droger weertype waarschijnlijker.

Na een aantal dagen met prachtig Kaiserwetter worden de pistes in de eerste helft van de week getrakteerd op een nieuwe laag sneeuw. Maandag valt in de hoger gelegen delen van de noordelijke Alpen wat sneeuw, maar de hoeveelheden zijn dan nog beperkt.

Dinsdag pak sneeuw op komst

Interessanter wordt het vanaf maandagavond en dinsdag, wanneer een actief neerslaggebied vanuit het zuidwesten richting de Alpen trekt. De Zwitserse Alpen zijn eerst aan de beurt, met daar zo’n 25 tot 50 centimeter verse sneeuw in de vroege ochtend. De sneeuwgrens daalt in de noordelijke Alpen richting de dalen, dus tot in de skidorpen kan een pak sneeuw vallen. In de zuidelijke Alpen ligt de sneeuwgrens boven 1000 meter, dus daar blijven de dalen waarschijnlijk groen.

Overdag trekt de zone met sneeuwval verder richting Oostenrijk, waarna ook daar zo’n 25 tot 50 centimeter sneeuw valt. Op de bergtoppen zijn zelfs hoeveelheden tussen zo’n 75 en 100 centimeter mogelijk!

Vanaf woensdag krijgt een droger weertype de overhand in de zuidelijke Alpen, terwijl de noordelijke Alpen zo nu en dan nog wat sneeuw kunnen verwachten door winterse buitjes. ’s Nachts kan de temperatuur, zeker bij opklaringen, dalen richting -5 tot -10 graden en daarmee is sprake van matige tot strenge vorst.

Overdag loopt de temperatuur vaak wel op tot boven het vriespunt, waardoor de sneeuw op de pistes later op de dag wat papperig kan worden. Richting het weekend krijgt de zon overal steeds meer ruimte en is het vaak droog, waardoor het ideaal weer wordt om de piste op te gaan.

Geen winterweer in Winterberg en de Ardennen

Skiërs en snowboarders die de sneeuw dichter bij eigen land zoeken hebben voorlopig pech. Met een zuidelijke stroming wordt vaak zachte lucht aangevoerd, waardoor in de Ardennen en Winterberg geen winterse omstandigheden worden verwacht. Er valt zo nu en dan wel neerslag, maar de sneeuwgrens ligt vaak te hoog om in deze gebieden sneeuw te laten vallen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht