Zacht weekend met nat slot

22 oktober 2020, 14:23

Jannes-Wiersema-regenachtig-met-vallende-blaadjes-e1603369089696
Jannes-Wiersema-regenachtig-met-vallende-blaadjes-e1603369089696
Jannes-Wiersema-regenachtig-met-vallende-blaadjes-e1603369089696

Het weer kent dit weekend twee gezichten. Terwijl zaterdag nog overwegend droog verloopt, krijgt België zondag regen vanaf het westen. Opvallend: waarschijnlijk valt het warmste moment van het weekend op zaterdagavond en in de nacht naar zondag! Een zacht begin van de wintertijd dus.****

We zitten middenin een wisselvallige periode en dat merken we ook dit weekend. Zaterdag blijft het op een enkele bui na droog en trekken wolkenvelden over het land. Tussendoor zijn er ook zonnige momenten. Het is prima weer om lekker uit te waaien, want er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Zeker aan de kust is het flink winderig en kan de wind krachtig zijn. Zaterdagmiddag varieert de temperatuur van 11 graden in de Hoge Venen tot 17 in de Westhoek. De gevoelstemperatuur ligt vanwege de wind wel een aantal graden lager.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt de wind zelfs nog wat in kracht toe en daardoor wordt nog zachtere lucht naar ons land geblazen. Ondanks dat het donker wordt, koelt het nauwelijks af. Sterker nog, regionaal kan de temperatuur zelfs nog een klein beetje oplopen. In Vlaanderen komen de ‘minima’ op veel plaatsen rond 15 graden uit. Deze nachtwaarden zijn overigens hoger dan in deze tijd van het jaar overdag gebruikelijk is! Normaal komen de maxima op 10-14 graden uit en de minima op 3-7 graden.

Zondag nadert een regengebied ons land. Het is nog onzeker hoe laat de regen ons precies bereikt. Is dat pas ’s middags het geval, dan schijnt in het oosten nog een tijd de zon en kan het lokaal 18 graden worden! Het lijkt wel lente. Wanneer de regen België ’s ochtends al bereikt, verloopt de dag grotendeels grijs en nat. Het kan namelijk urenlang regenen en daarbij valt regionaal flink wat regenwater. De regen brengt ook lagere temperaturen met zich mee. Het kwik daalt gestaag naar 11 graden in de namiddag en avond.

Wisselvallig en minder zacht

Na het weekend houdt het wisselvallige weer aan. Daarbij is het waarschijnlijk vooral maandag en dinsdag vaak droog, maar krijgen we in de loop van de week weer met meer buien te maken. De maxima zijn heel normaal voor de tijd van het jaar met 10-14 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht