Weekverwachting: vrij koud met veel bewolking

22 november 2021, 11:11

Na deze vrij zonnige maandag ziet het weerbeeld er de komende dagen anders uit. De bewolking overheerst en met name woensdag komt hardnekkige nevel en mist voor. In de tweede helft van de week is ook kans op wat lichte regen. In het weekend neemt de wisselvalligheid toe en kan op de Ardense hoogten sneeuw vallen.

De dagen zijn in deze tijd van het jaar vrij kort en als het dan ook nog bewolkt is, ziet het er somber uit. Deze maandag is van somberheid geen sprake en schijnt de zon op veel plaatsen volop. Alleen in het oosten van het land komt bewolking voor, maar in de namiddag breekt daar ook de zon door. Het is dan ook heerlijk weer om nog even de zonnestralen op je huid te voelen. In Hoog-België wordt het 3 of 4 graden, in Vlaanderen stijgt het kwik deze namiddag naar 8 of 9 graden.

Komende avond en nacht is het helder en koud. Het gaat op uitgebreide schaal licht vriezen met minima van 0 tot -3 graden. In de Oostkantons daalt het kwik naar -2 tot -5 graden. Morgen moet je, als je vroeg de deur uitgaat, rekening houden met een paar minuten autoruiten krabben. Vanuit het noorden neemt vrij snel de bewolking toe, maar de kans op regen is niet heel groot. De temperatuur loopt op naar 5 tot 9 graden.

Grijs en grauw

Woensdag start de dag grijs met laaghangende bewolking en lokaal mist. Nadat de mist is verdwenen blijft het grijs en grauw. Ook donderdag is het donker weer met veel bewolking. Later op de dag kan zelfs wat lichte regen vallen. Voor de zon is op beide dagen geen ruimte en de lampen zullen vroeg aangaan. Wellicht kan je het gezellig maken met kaarslicht. De temperatuur komt in de middag uit op 3 graden in Hoog-België en 8 in Vlaanderen.

Rijp op bruggetjes, nachtvorst

Foto: Jolanda Bakker

Toenemende kans op winterse neerslag

Ook vrijdag is het bewolkt met kans op wat regen, maar in het weekend nemen de neerslagkansen verder toe. Er stroomt koude lucht over het land uit en vooral op de Ardense hoogten stijgt de kans op winterse neerslag. Vooral in de nacht naar zondag kan er enkele centimeters sneeuw vallen. In de rest van het land krijgt de neerslag stilaan ook een winters karakter en stijgt de kans op hagel en smeltende sneeuw. De kans op een sneeuwdek in Vlaanderen is desalniettemin heel klein.

Of het in het weekend daadwerkelijk kouder wordt met kans op winterse neerslag volg je via het meest uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Jos Hebben

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook