Weekendweer: natte kerstdag

22 december 2022, 17:05

Vogeltje in de kerstboom. Foto: Anne-Marie van Iersel

Het is zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Ook tijdens het komende kerstweekend is dit zo. Hoe het weerbeeld erbij wordt lees je in dit weekendweerbericht.

Na een droge voormiddag volgt deze namiddag weer regen. Het wordt 7 tot 12 graden. Morgen start de dag droog, maar trekt voor het middaguur alweer een regengebied over het land. Het wordt 9 tot 12 graden met vooral later op de dag flink wat wind.

Alle details over het weer tot zaterdag lees je in het weerbericht België.

Vaak droog op zaterdag

Op zaterdag is er veel bewolking en vooral in de Ardennen kan het af en toe regenen. In de rest van het land is het veel vaker droog, maar een enkele lichte regenbui is wel mogelijk. Moet je nog last-minute kerstinkopen doen dan is het toch verstandig om een paraplu mee te nemen. Handschoenen en wintermuts kan je wel thuislaten, want met 10 tot 12 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 6 graden zijn gebruikelijk rond kerst.

Tijdens kerstavond verandert er weinig aan het weerbeeld. Het is overwegend bewolkt en op veel plaatsen droog. Ten zuiden van Samber en Maas is de kans op lichte regen groter. Een wandeling om het kerstdiner wat te laten zakken kan in Vlaanderen waarschijnlijk zonder paraplu.

Natte kerstdag

Op zondag trekt een neerslaggebied over het land. Als het tegenzit verloopt de hele daglichtperiode regenachtig en krijgen we de zon niet te zien. Vooral in de middag kan het flink doorregenen. Komt het regengebied wat later dan verloopt de voormiddag in het oosten en noorden nog grotendeels droog. Heeft het regenbied wat meer haast dan kan in het westen later in de namiddag de zon nog even doorbreken.

Het wordt 9 graden in de Ardennen en 11 of 12 graden in de rest van het land. De wind is veelal matig en waait uit het zuiden of zuidwesten. Aan zee kan de wind in de namiddag vrij krachtig zijn, windkracht 5.

Na kerst aanhoudend zacht en wisselvallig

Op maandag is er veel bewolking en opnieuw grote kans op regen. Wel zullen er ook droge perioden zijn en mogelijk breekt in de loop van de middag in West-Vlaanderen de zon nog even door. Het wordt 7 tot 11 graden.

Dinsdag komt de temperatuur met 4 tot 8 graden wat lager uit dan de dagen ervoor, maar deze trend zet niet door. De rest van het jaar komt de middagtemperatuur waarschijnlijk veelal tussen 7 en 11 graden uit. De wind zit voorlopig in de zuidwesthoek en het weerbeeld is wisselvallig met dagelijks kans op regen, maar soms ook een droog dagdeel.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht