Sneeuw op komst in de Ardennen

23 november 2021, 15:45

Toenemende wisselvalligheid en dalende temperaturen zorgen voor winters perikelen in de weersverwachting. Hoe koud het gaat worden en of we in België rekening kunnen houden met een wit landschap lees je in dit artikel.

De vrijdag zorgt mogelijk voor een onstuimige inleiding van een (vooral in de Ardennen) winters weekend. Volgens de laatste weersverwachting kan er aan de kust mogelijk een vrij krachtige tot harde wind komen te staan, windkracht 5 tot 7. Dat is wel even wennen na het kalme weer waar we deze week mee te maken hebben! Ook dieper landinwaarts is de wind dan duidelijker aanwezig.

Waterkoud met kans op winterse neerslag

In de loop van vrijdag nemen vanaf het westen de bewolking en neerslagkansen toe. Later in de namiddag gaat het vanaf het westen regenen. In de lage delen van België vallen hooguit enkele vlokken smeltende sneeuw tussen de regendruppels door. De combinatie van regen met de aanvoer van koude lucht maakt het wel waterkoud. Een warme en waterdichte jas komen dan ook goed van pas als je vrijdagavond onderweg bent.

De koudere lucht waar we vervolgens in terechtkomen zorgt voor een daling van de sneeuwgrens naar 300 tot 600 meter. Wanneer de neerslag in de nacht naar zaterdag de Ardennen bereikt, gaat het in deze regio sneeuwen en kan een dun sneeuwdek ontstaan. Ook zaterdag overdag is het flink wisselvallig met regen in Vlaanderen en (smeltende) sneeuw in Wallonië. Houd dus rekening met gladheid als je in Hoog-België de weg op gaat.

Gladde wegen in de Ardennen - Winterse neerslag

Tijdens het weekend kan het glad worden door de winterse neerslag. Foto: Adobe Stock / Ronny

Zondag vallen nog enkele (winterse) buien, waardoor het sneeuwdek nog iets kan aangroeien. De temperatuur komt tijdens het weekend overdag nauwelijks boven 5 graden uit. In de Ardennen schommelt het kwik rond het vriespunt. De stevige wind maakt het voor het gevoel nog een fractie kouder.

Sneeuwdek van enkele centimeters

Over de dikte van het sneeuwdek in de Ardennen bestaat nog wel wat onzekerheid in de weersverwachting. De meeste weermodellen verwachten tussen 2 en 10 centimeter sneeuw. Het meest extreme scenario laat een sneeuwdek van 25 centimeter in de Hoge Venen ontstaan. Dat er sneeuw komt in de Ardennen is dus wel duidelijk, maar de exacte hoeveelheid neerslag moeten we nog even afwachten.

Hoofdfoto: Adobe Stock / mariesacha

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook