Meteovista
Meteovista
  Zomer zwembad België

  Dit wordt de zomer van 2019

  Aangemaakt: 23 mei 2019, 12:10 uur

  et wordt gemiddeld waarschijnlijk droger, zonniger en warmer dan normaal in de komende zomer. Lange perioden van zonnig, droog en warm weer zorgen ervoor dat het naar verwachting ongeveer een graad warmer wordt dan gebruikelijk. De gemiddelde zomertemperatuur komt volgens de meeste berekeningen uit rond 18,5 graden tegen 17,5 normaal. Ter vergelijking: vorig jaar was het de warmste zomer ooit gemeten met gemiddeld 19,8 graden in Ukkel.

  Hogedrukgebieden zullen in de komende zomer overheersen. Dit levert veel zonneschijn op en daardoor is het vaak warmer dan normaal. De positie van de hogedrukgebieden is bepalend voor de windrichting en daarmee ook voor de temperatuur.

  In juni lijken we vooral te maken te krijgen met oosten- tot zuidoostenwinden. Daarmee wordt regelmatig zomerse warmte aangevoerd. In de warme lucht ontstaan soms stevige regen- en onweersbuien. Voor de maanden juli en augustus is de kans groter op westen- tot zuidwestenwinden. Daarbij warmt het regelmatig flink op, maar heeft de kuststreek vaak vrij normale temperaturen.

  Geen slechte dagen?

  Hoewel hogedrukgebieden het weer in de zomer zullen domineren, betekent dit niet dat er geen slechte periodes zullen voorkomen. De modellen schetsen gemiddelden over hele maanden. Slechte zomerweken met buien en koele lucht vanaf zee zijn ook in een warme en droge zomer mogelijk. En op warme dagen kan soms een stevig warmte-onweer losbarsten met kans op wateroverlast. Dat hebben we zelfs in de kurkdroge zomer van 2018 gezien.

  Detailverwachtingen

  Meer details over de zomer zijn nu nog niet te geven. Voorafgaand aan een maand komen we met een maandverwachting, waarin we een grof verloop van de maand kunnen schetsen. Voor een gedetailleerde verwachting van het weer van dag tot dag raden we aan het weerbericht te volgen.

  Door: Jaco van Wezel