Meteovista
Meteovista
  hittejuni2020anp

  Hittegolf op komst

  Aangemaakt: 23 jun 2020, 07:59 uur

  Op veel plaatsen komt het deze week tot een hittegolf. Vandaag wordt het op grote schaal 25-28 graden. Morgen, donderdag en vrijdag worden maxima van 30-33 graden verwacht. De hittegolf begint vandaag en zal naar verwachting zaterdag op verschillende plaatsen een feit zijn. De kans dat het ook in Ukkel lukt is circa 60%.

  Van een hittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Voor een officiële hittegolf moet in Ukkel aan deze voorwaarden worden voldaan.

  Vooral in de Kempen en langs de grens met Frankrijk is de kans groot (tot circa 80%) dat het dinsdag t/m zaterdag warmer dan 25 graden wordt en woensdag t/m vrijdag warmer dan 30 graden.

  De kans op een officiële hittegolf is circa 60%. Vrijwel zeker wordt het in Ukkel wel vijf keer op rij warmer dan 25 graden, maar drie keer tropisch is wat minder zeker. Vooral voor woensdag is de kans aanwezig dat de 30 graden net niet gehaald wordt.

  Vandaag is het zonnig en wordt het 23 graden aan zee tot 28 graden in De Kempen. Morgen wordt het 26-27 graden in de Ardennen, 28 graden aan zee en lokaal 32 graden in de Kempen en langs de grens met Frankrijk.

  Donderdag en vrijdag heetste dagen

  Op donderdag en vrijdag wordt het tropisch warm in grote delen van het land. Vrijdag kan het lokaal zelfs 33 graden worden. Aan zee en in de Ardennen is het met 27-30 graden wat minder heet.

  In het weekend wordt de hitte door regen- en onweersbuien verdreven. Zaterdag kan het plaatselijk nog 30 graden worden, zondag wordt het 23-27 graden. Ook volgende week worden in het binnenland maxima van 25-26 graden verwacht. Er is dus kans dat de regionale hittegolf tot ver in de volgende week doorgaat.

  Hoge zonkracht

  Deze week is de zonkracht bijzonder hoog. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de UV-Index dagelijks 8 en kan een onbeschermde huid binnen 10 minuten rood kleuren.

  Aanhoudende hitte kan gevaarlijk zijn. Pas je activiteiten aan, probeer de volle zon te vermijden en je huis zo koel mogelijk te houden. Bij heet zomerweer is ook vaak kans op smog door ozon. Luchtvervuiling in combinatie met veel zonlicht en hoge temperaturen veroorzaakt hoge ozonconcentraties. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen