Vanaf vrijdag week toenemende kans op vorst

24 november 2020, 07:46

boerenkool-anp-ed-oudenaarden-e1606140832907
boerenkool-anp-ed-oudenaarden-e1606140832907
boerenkool-anp-ed-oudenaarden-e1606140832907

Vanaf vrijdag neemt de kans op vorst in de nachten toe. Ook overdag wordt het kouder. Zondag en begin volgende week komen de maxima in Vlaanderen uit rond 5 graden en in de Ardennen is het nog enkele graden kouder. Tot en met donderdag is het met 9-11 graden in Laag- en Midden-België nog enkele graden zachter dan normaal.

Vrijdag steekt een (noord)oostenwind op en daardoor wordt het elke dag een beetje kouder. Hoe koud het precies wordt is nog onzeker, maar in het meest waarschijnlijke scenario komt de middagtemperatuur vanaf zondag in Vlaanderen rond 6 graden uit. ’s Nachts neemt de kans op vorst toe. In de hoge delen van het land dalen de maxima naar een graad of 3 en kan het tijdens een heldere nacht zelfs matig vriezen.

Mist en temperatuur

Het is daarbij rustig weer met weinig wind en dat betekent dat ’s nachts mist kan ontstaan. Overdag kan het dan ook lang grijs blijven, maar regionaal schijnt de zon. Het blijft vanaf vrijdag waarschijnlijk tot en met begin volgende week droog.

Door de mist kan de vorst in de nachten zeer beperkt blijven, maar ook de middagtemperatuur kan hierdoor lager uitkomen. Als het de hele dag grijs blijft is het verschil tussen de minimumtemperatuur vaak heel klein. Dagen met maxima maar net boven het vriespunt zijn goed mogelijk.

Voor meer informatie over het weer tot en met donderdag lees je uiteraard het weerbericht van België.

Foto: ANP / Ed Oudenaarden

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht