Meteovista
Meteovista
  golvenanp-bartmaat

  Weekendweerbericht: storm Odette

  Aangemaakt: 24 sep 2020, 15:58 uur

  Het weekend begint zeer onstuimig met vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag aan zee grote kans op noordwesterstorm en zeer zware windstoten. Deze storm heeft de naam Odette gekregen. Zaterdag blijft het een groot deel van de dag onstuimig. Aan zee staat tot ver in de middag een zeer krachtige wind met zware windstoten. Daarbij is het buiig en fris met maxima rond 14 graden. Ook zondag wordt een natte dag. Met 14-17 graden komt de temperatuur wel iets hoger uit.

  Het contrast met het zonnige nazomerweer van eerder deze week kan niet groter zijn. De zon gaan we dit weekend niet veel zien en het is zeer nat. De hoofdrol is echter weggelegd voor de wind. Dit geldt vooral voor het begin van het weekend, maar ook later op zaterdag en zondag zal de wind nadrukkelijk aanwezig zijn.

  Storm aan de kust, zeer zware windstoten

  De kans op storm (9 Bft.) is vanavond en de eerste uren van de nacht groot in de gehele kustregio. Er is kans op zeer zware windstoten van ruim 110 km/uur. Landinwaarts zijn de windstoten minder sterk, maar tot ver in het binnenland zijn zware windstoten tot circa 90 km/uur mogelijk. Aan het einde van de nacht neemt de wind geleidelijk wat af.

  Het KMI heeft voor deze windstoten code oranje afgegeven voor de Belgische kust en heel West-Vlaanderen. Hierdoor kreeg de storm ook een naam: Odette.

  Zware windstoten kunnen in september sneller overlast veroorzaken dan in de winter. Bomen staan nog vol in het blad en daardoor kunnen ze gemakkelijker omwaaien of kunnen er sneller grote takken afbreken.

  Buiig weekend

  Het weerbeeld bestaat zaterdag verder uit buien afgewisseld door droge momenten. Af en toe breekt de zon even door. Tijdens een droog moment stijgt de temperatuur naar maximaal 14 graden in Vlaanderen. In de Ardennen wordt het slechts 9-10 graden.

  Zondag krijgen we de zon waarschijnlijk nauwelijks of helemaal niet te zien. De ochtend verloopt grijs en er zijn perioden met regen. In de namiddag is het meer buiig met ook droge momenten. Het wordt 14-17 graden in Laag-België en 11-13 graden in de Ardennen. De wind is nog altijd noordwestelijk en matig landinwaarts tot krachtig aan zee.

  Na het weekend blijft het wisselvallig met regelmatig buien en soms veel wind. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden.

  Voor de laatste updates lees je ook ons weerbericht voor België.

  Foto: ANP / Bart Maat

  Door: Johnny Willemsen