Meteovista
Meteovista

  Regen en wind op komst van tropische storm Sebastien

  Aangemaakt: 25 nov 2019, 06:40 uur

  Het wordt zacht herfstweer met woensdag 12-13 graden in Vlaanderen. Daarbij is er woensdag en donderdag veel regen en wind. Het onstuimige weer wordt veroorzaakt door de overblijfselen van tropische storm Sebastien. Sebastien ligt vanochtend nog ten noorden van de Azoren en trekt richting Ierland en Engeland. Woensdag en donderdag trekt hij, als gewoon lagedrukgebied, over de Noordzee.

  In de loop van dinsdag krijgen Bretagne, de zuidkust van Engeland en Het Kanaal te maken met Sebastien. Daar komt het tot storm. België krijgt als eerste in de nacht naar woensdag te maken met regen van Sebastien. De zuidenwind is dan matig tot vrij krachtig. In de loop van woensdagmiddag en -avond draait de wind naar het zuidwesten en wordt vrij krachtig landinwaarts en krachtig (6 Bft.) aan zee. Bovendien is de wind zeer vlagerig met mogelijk rukwinden tot 65 km/uur.

  Met 12-13 graden in grote delen van het land is het woensdag zacht voor eind november. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België op 7-8 graden.

  Donderdag draait de wind van zuidwest naar west en is opnieuw krachtig (6 Bft.) aan zee. In rap tempo trekken vanaf de Noordzee buien over het land. De zon krijgen we maar weinig te zien en het is met 10-11 graden nog steeds relatief zacht.

  Tropische Storm Sebastien brengt 2019 in top actiefste orkaanseizoenen

  Tropische storm Sebastien is het 20e tropische systeem van het jaar in het Atlantisch gebied. Daarbij is het de 18e die uitgroeide tot minimaal een tropische storm en daarmee een naam kreeg. De ‘S’ is de 19e letter van het alfabet, de ‘Q’ is overgeslagen.

  2019 komt hiermee op een gedeelde vierde plek in de lijst met actiefste orkaanseizoenen. Deze lijst loopt vanaf het jaar 1967. Sinds dat jaar worden tropische systemen boven de Atlantische Oceaan gevolgd met behulp van satellieten. Het actiefste jaar sinds het begin van deze metingen is 2005. In dat jaar kwam het tot 28 stormen die een naam kregen.

  Lees ook het actuele weerbericht België.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen