Weekendweer: sneeuw in de Ardennen

25 november 2021, 13:51

Dit weekend krijgt België de eerste sneeuw van dit winterseizoen! De kans is namelijk groot dat de Ardense toppen wit kleuren. Of je ook in Vlaanderen sneeuw te zien krijgt, lees je in dit weekendweerbericht.

Deze vrijdag geeft het weer al een voorzetje naar het licht winterse weekend. Na een paar winterse buien in de vroege ochtend bereikt vrijdagmiddag een neerslaggebied ons land. In het westen en centrum valt gewoon regen, maar het oosten krijgt al vlokken smeltende sneeuw te zien. Door de neerslag koelt het steeds verder af en daardoor daalt de temperatuur in Vlaanderen naar een waterkoude 2 graden. Met een matige tot vrij krachtige wind daarbij voelt het alsof het vriest. In de Ardennen is het koud genoeg dat de sneeuw blijft liggen. Op de Ardense plateaus kan zich in de avond en nacht dan ook een mooie laag van 5 centimeter vormen.

Sneeuwvlokken en groene naaldbomen

Foto: Joop Savelberg

Zaterdag en zondag zijn we nog niet af van het winterse speldenprikje. Ook in Vlaanderen suizen dan regionaal vlokken van smeltende sneeuw naar beneden. Met 4 graden in Limburg tot 6 in West-Vlaanderen is het fijn om je lekker warm aan te kleden. Het grijze weer maakt het wat somber en kil, maar zeker op zondag kan de zon wat vaker doorbreken.

Aan zee steekt mogelijk een felle wind op, maar in het binnenland blijft het qua wind waarschijnlijk vrij rustig. In de Ardennen dooit het overdag een graadje en dat tast het sneeuwlandschap aan. Bovendien kan het door de dooi mistig worden. Voor het zien van de mooiste witte landschappen moet je dus vroeg op pad.

Of het volgende week koud blijft lees je in ons meest uitgebreide weerbericht van België.

Gladheid door bevriezing en sneeuw

Ben je vroeg onderweg? Hou er dan rekening mee dat het glad kan zijn. Tijdens opklaringen duikt het kwik namelijk gelijk onder nul en omdat de wegen nat zijn ontstaat gladheid door bevriezing. In de Ardennen is dan weer kans op gladheid door sneeuw en sneeuwresten op de wegen. Ook is de kans groot dat je tijd kwijt bent aan het krabben van je autoruiten. De neerslag van de buien kan namelijk flink vastvriezen, waardoor een harde korst op je ramen ontstaat.

Hoofdfoto: Maria Nefkens

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook