Weekendweer: pak minder zacht weer op komst

25 februari 2021, 12:03

Ben-Saanen-zonsopkomst-wandelen-met-de-hond-e1614250871853

Ten opzichte van het lenteweer van de afgelopen dagen, maakt het weer dit weekend een flinke omslag. Met 7-11 graden wordt het duidelijk minder zacht. Bovendien kan het zaterdagochtend regionaal mistig en bewolkt zijn en dan is het behoorlijk fris. Wel blijft het droog en kan vooral in de namiddag de zon schijnen.

Terwijl de wind de afgelopen dagen nog zuid was en hele zachte lucht vanaf Afrika naar ons land blies, waait er dit weekend een wind uit het noorden tot noordoosten. Daardoor valt de temperatuur een pak lager uit en wordt het ongeveer 7 graden in de Ardennen tot 11 in de Kempen. Daarmee is het overigens nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar, want maxima van 5-8 graden zijn eind februari gebruikelijk.

Het weerbeeld laat dit weekend zonnige perioden en wolkenvelden zien, waarbij we op zondag waarschijnlijk meer zon hebben dan op zaterdag. Ook verloopt het hele weekend droog. Omdat er weinig wind staat, is het in het zonnetje heel aangenaam en zalig weer om een wandelingetje te maken op plekken waar het niet te druk is.

Kil door mist en bewolking

De vooruitzichten van het weer dit weekend zien er dus prima uit. Toch is het niet de hele tijd zonnig. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan in Vlaanderen namelijk regionaal mist ontstaan. Deze mist en lage bewolking lossen ’s ochtends langzaam op. In de namiddag breekt dan op steeds meer plaatsen de zon door.

In de gebieden waar het lange tijd grijs is, blijft de temperatuur flink achter en is het hooguit een graad of 3. Behoorlijk kil dus, zeker in vergelijking met het weer van de afgelopen dagen. Een winterjas is dan ook echt wel nodig. Wanneer de zon eenmaal doorbreekt schiet de temperatuur omhoog richting 10 graden en kan de winterjas prima ingeruild worden voor een tussenjas.

Vrij zonnig, maar stevige noordwestenwind

Deze vrijdag krijgen we al een voorproefje van het weer in het weekend. Het wordt maximaal 7-12 graden en daarbij is het vrij zonnig met enkele stapelwolken. In het zuidoosten blijft de hele dag vrij veel bewolking aanwezig en is kans op wat regen. Aan de kust is het ronduit zonnig. De matige noorden- tot noordwestenwind maakt het voor het gevoel wel een paar graden frisser.

Foto: Ben Saanen

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook