Meteovista
Meteovista

  Komende week vallende sterren kijken

  Aangemaakt: 25 jul 2020, 08:00 uur

  In de nachten van komende week zijn relatief veel vallende sterren te zien. Deze zijn een combinatie van meteoren van twee zwermen en sporadische meteoren. Op de beste momenten zijn ongeveer 23 vallende sterren per uur zichtbaar. Ga je op pad pak dan een zomerjas mee. En vergeet je verrekijker niet, zodat je ook komeet NEOWISE nog kunt bekijken.

  De twee meteorenzwermen zijn de Aquariden en de Cassiopeïden. Het maximum van de Aquariden is op 28 juli en van de Cassiopeïden op 29 juli. Dit maakt de nachten van 28 op 29 en 29 op 30 juli de beste nachten met maximaal 23 vallende sterren per uur.

  De vallende sterren zijn het beste te zien in de tweede helft van de nacht (2:00 – 5:00 uur). In de late avond en vroege nacht is de maan aanwezig. Het maanlicht kan flink storen. Na 5:00 uur wordt het al vrij snel weer licht.

  Ook NEOWISE nog te zien met verrekijker

  De komeet NEOWISE is volgende week tussen circa 23:00 uur en 1:30 uur nog zichtbaar in het westen tot noordwesten op ongeveer 20 graden hoogte. Met het blote oog is deze komeet lastig te vinden, maar met een eenvoudige verrekijker is het goed te doen.

  Wisselend bewolkt volgende week

  Het weerbeeld is begin volgende week wat wisselvallig met soms een bui en regelmatig wolken. In de tweede helft van de week wordt het droger met meer opklaringen. Zoals het er nu voorstaat zijn er bredere opklaringen in de nacht van 29 op 30 juli dan in de nacht van 28 op 29 juli.

  De temperatuur ligt in deze nachten tussen 10 en 15 graden. Trek dus een zomerjasje aan als je vallende sterren gaat spotten.

  Lees ook de tips voor het kijken naar vallende sterren.

  Voor de laatste verwachtingen lees je uiteraard ons uitgebreide weerbericht.

  Perseïden in augustus

  De beste meteorenzwerm van de zomer vindt altijd in augustus plaats. Het maximum van de Perseïden valt op woensdag 12 augustus. In de nacht van 12-13 augustus kan het aantal vallende sterren oplopen tot 50 per uur.

  Foto: ANP / EPA / PATRICK PLEUL

  Door: Johnny Willemsen