Meteovista
Meteovista
  Winterse bui met hagel in Budel door Ben Saanen

  Weekendweer: koude lucht en winterse buien

  Aangemaakt: 26 mrt 2020, 14:40 uur

  Zoveel mogelijk thuisblijven is het devies deze dagen. Waar het weer de afgelopen dagen nog uitnodigend was om toch naar buiten te gaan, is dat vanaf zaterdagmiddag wel anders. Een stevige noorden- tot noordoostenwind blaast koude lucht over ons land. Wie toch even naar buiten gaat in de tuin, op het balkon of om een boodschap te doen heeft zijn winterjas hard nodig. Zondag voelt het aan als -3 tot +3 graden en vooral de oostelijke helft van het land maakt kans op winterse buien. 

  Vrijdag is het vooral in het centrum en in de Kempen nog vrij zacht met maxima van 12-14 graden. Normaal is het eind maart een graad of 11. Het westen en de Hoge Venen kunnen rekenen op temperaturen van 9-12 graden. Dat zijn voor daar heel normale waarden voor de tijd van het jaar. Een vrij stevige noordoostenwind laat het wel een paar graden kouder aanvoelen.

  De dag begint zonnig, maar geleidelijk ontstaan er stapelwolken. In de middag krijgt bewolking eerst ten zuiden van Samber en Maas en later ook in het centrum de overhand.

  Bewolking en koude lucht stromen zaterdag binnen

  Zaterdag wisselen bewolkte en zonnige perioden elkaar af. In de middag wakkert de wind flink aan. In de middag waait het matig tot vrij krachtig uit het noorden en in de kuststreek is de wind krachtig. Zaterdagavond kan de wind pal aan zee tijdelijk zelfs zeer krachtig (7 Bft.) worden.

  Begin van de middag worden de hoogste temperaturen behaald van 9 tot 12 graden in het westen en 12 tot zeer lokaal 15 graden in het centrum, noorden en oosten. Daarna koelt het sterk af. Eind van de middag is het nog slechts 7-11 graden. Door de vlagerige en koude noordenwind voelt aan als 2 tot 7 graden!

  Ben Saanen winterse bui met hagel en natte sneeuw op komst

  Enkele winterse bui op zondag

  Zondag, de eerste dag van de zomertijd, bevinden we ons geheel in koude lucht. Het wordt dan tijdens zonnige momenten maximaal 8 graden in Laag-België en 2-4 graden in de Ardennen. Een stevige noorden- tot noordoostenwind laat het dan aanvoelen als -3 tot +3 graden. Tijdens buien voelt het nog wat kouder aan.

  Er is zondag een mix van wolken, zon en enkele buien. De meeste zon is voor het westen van het land en waarschijnlijk blijft het daar ook droog. In het centrum en oosten overheerst de bewolking en is kans op een paar buien. Naast regen kan daarbij hagel en smeltende sneeuw voorkomen! Op de hoge toppen van de Ardennen kan het wit kleuren.

  In de loop van de avond verdwijnen de buien en klaart het breed op. Aan de kust kan later in de nacht wel laaghangende bewolking binnendrijven. Daar blijft de temperatuur mogelijk iets boven nul. Elders vriest het 2 tot 5 graden en in de dalen van de Ardennen kan het afkoelen naar -6 graden.

  Hoe het na het weekend verder gaat lees je in Weerbericht Belgie.

  Foto’s: Ben Saanen

  Door: Jaco van Wezel