Vietnam zet zich schrap voor tyfoon Noru

26 september 2022, 16:30

Inwoners van de Filipijnen maken schoon nadat Noru is overgetrokken. Foto: ANP/EPA/FRANCIS R. MALASIG

Vietnam bereidt zich voor op de komst van tyfoon Noru, die naar verwachting dinsdag aan land gaat. Volgens de Vietnamese regering is Noru een van de zwaarste tyfoons die Vietnam in twintig jaar zal treffen.

Noru ontwikkelde zich donderdag voor de kust van de Filipijnen vanuit een lage tropische depressie en bereikte zondag de status van supertyfoon. De tyfoon teisterde het noorden van de Filipijnen met zware regen en hevige wind en eiste de levens van ten minste zes mensen, aldus de autoriteiten maandag. Bomen vielen om, elektriciteit werd uitgeschakeld en laaggelegen gemeenschappen kwamen onder water te staan.

Noru kent windstoten van 166 kilometer per uur, bevindt zich momenteel boven de Oostzee en is op weg naar de centrale kust van Vietnam. De Vietnamese meteorologische dienst heeft een rode waarschuwing afgegeven - niveau vier van de vijf niveaus van rampenrisico - zo schrijven Vietnamese media. Volgens meteorologen veroorzaakt Noru een lange periode van zware regenval die plotselinge overstromingen en aardverschuivingen in laaggelegen gebieden tot gevolg kan hebben. De afgelopen drie dagen kregen sommige kustprovincies al 100 tot 250 millimeter regen te verwerken.

Scholen gesloten

Vanaf maandagmiddag wordt er een woeste zee met golven van drie tot vijf meter hoog voorspeld langs de centrale kust. Vanaf dinsdagmiddag lokale tijd bevindt het middelpunt van de storm zich naar verwachting in het centrale kustgebied.

Foto's van staatsmedia tonen mensen die zich haasten om huizen te versterken, boten te verankeren en voedsel in te slaan. Scholen zijn gesloten en booteigenaren hebben het bevel gekregen om aan land te blijven in centrale provincies. De regering kondigde aan klaar te staan om ongeveer een miljoen mensen te evacueren indien nodig.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht