Meteovista
Meteovista
  Sneeuw Binnenveld - Yannick Damen

  Winterse start van meteorologische winter

  Aangemaakt: 27 nov 2019, 08:12 uur

  Het vrij zachte en regenachtige weer raken we kwijt. In het weekend dat de meteorologische winter van start gaat volgt een duidelijk kouder weertype. De wind draait van zuidwest naar noord en daarmee stroomt koudere lucht naar onze streken. Er is zelfs kans op (smeltende) sneeuw. Het wordt enkele graden te koud voor de tijd van het jaar en het koude weer houdt een aantal dagen aan.

  Zondagochtend ligt de temperatuur rond of iets onder het vriespunt. Overdag stijgt het kwik naar 4-6 graden met de hoogste waarden aan zee. In de hogere delen wordt het zondagmiddag niet warmer dan 1-2 graden. Gebruikelijk is het begin december een graad of 7. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en er is kans op neerslag. Zeker in de hooggelegen gebieden is de neerslag winters, maar ook elders is kans op smeltende sneeuw.

  Volgende week vrij koud, later in de week weer zachter

  Maandag en dinsdag blijft het vrij koud decemberweer. De wind komt uit het koude noorden. In de nacht en ochtend vriest het licht, overdag stijgt het kwik naar 4-5 graden. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan 1-2 graden boven nul. Er is kans op hardnekkige mist, maar vooral in de middag schijnt de zon en het blijft over het algemeen droog.

  Vanaf woensdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt in kracht toe. Bovendien stijgt de kans op regen en gaat het kwik weer enkele graden omhoog.

  Ook vandaag en morgen is het regenachtig en zacht. De temperatuur stijgt naar 10-12 graden. De details daarover lees je in het weerbericht.

  Waarom meteorologische en astronomische dagen

  Voor weerkundigen begint zondag 1 december de winter en die eindigt op 29 februari 2020. De astronomische winter begint op zondag 22 december om 5:19 uur. De zon staat dan loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Het is de kortste dag van het jaar als de zon het laagst aan de hemel staat. Officieel wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

  Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Het maakt het eenvoudiger om seizoenen met elkaar te vergelijken. Het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20e en 23e.

  Foto: Y. Damen

  Door: Rico Schröder