Weekverwachting: geleidelijk overgang naar wisselvallig herfstweer

27 september 2021, 11:18

September was een droge maand, maar tijdens de slotdagen van de maand neemt de kans op regen geleidelijk toe. Ook aan het eind van de week, met oktober op de kalender, blijft het wisselvallig met grote kans op regen. Soms waait het flink en doet het weerbeeld herfstachtig aan.

Op deze maandag trekt een regengebied van west naar oost over het land. Daarbij kan het even flink plenzen en is het enigszins onstuimig. De wind draait van zuid naar west en is matig, in het westen vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 6. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden. Later op de namiddag wordt het vanuit het westen droog en breekt de zon nog enige tijd door.

Dinsdag zitten we tussen een tweetal storingen in en is het overwegend droog. De zon schijnt geregeld en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 18 of 19 graden, alleen in de hogere delen van het land is het met 14 tot 16 graden minder warm. Het is dan ook prima weer voor een wandeling of fietstocht.

Verkleurende bomen, herfst

De bomen komen geleidelijk in herfsttooi. Foto: Rene Wolf

Komen en gaan van regengebieden

Woensdag krijgen we weer met een storing te maken en trekken buien over het land. Tussendoor schijnt ook de zon, maar echt aangenaam is het dan niet met een enigszins vlagerige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden in de Oostkantons en naar 15 of 16 graden elders.

In een wisselvallige periode is het niet alle dagen kommer en kwel, want de regengebieden trekken vrij snel en er zijn ook droge perioden met zonneschijn. Donderdag ziet er in eerste instantie droog uit met geregeld zon. Vanuit het westen neemt de bewolking weer toe en in de middag is vooral in het westen de kans op regen groot. Verder landinwaarts zijn de neerslagkansen een stuk kleiner en blijft het mogelijk heel de dag droog. Met 12 tot 17 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

Ook vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig met een komen en gaan van regengebieden. Ook dan zijn er zeker droge perioden met opklaringen. Waarschijnlijk trekken vrijdag en zondag weer gebieden met nattigheid over het land, de zaterdag springt er wat droger uit. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 16 tot 18 graden, alleen in Hoog-België is het enkele graden minder warm.

Houdt dan ook de radar en het actuele weerbericht in de gaten en profiteer van de droge perioden.

Foto: Ben Saanen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook