Meteorologische winter begint met regen en wind

28 november 2021, 08:00

regen herfst, paraplu

Voor weerkundigen begint de winter woensdag. Het lijkt een dag te worden die herfstachtig start met veel regen en wind. Mogelijk breekt in de namiddag de zon nog even door. Met 6-10 graden is het aan de zachte kant voor 1 december. Na woensdag wordt het terug wat kouder met maxima van 5 tot 7 graden in Vlaanderen en 0 tot +2 graden in de Ardennen. Vooral in de hogere delen is dan opnieuw kans op winterse neerslag. 

Vandaag en morgen is het licht winters in ons land met winterse buien en in de Ardennen sneeuwbuien. Meer details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag wordt een dag met veel regen en oplopende temperaturen. Aan het einde van de dag is het 4 of 5 graden in de Ardennen tot lokaal 10 graden aan zee.

Start meteorologische winter op de zachtste dag van de week

Met een graad of 6 in de Oostkantons en 10 graden in Antwerpen en omstreken is woensdag de zachtste dag van de week. In West-Vlaanderen zou het lokaal zelfs 11 graden kunnen worden.

De dag begint met een regengebied dat van west naar oost over het land trekt. De wind draait tijdens de passage van dit regengebied van zuidwest naar west en is veelal matig. Aan de kust kan het (vrij) krachtig waaien, 5 of 6 Bft. Achter het regengebied zijn er woensdagnamiddag opklaringen, maar ook enkele losse buien. 

Terug licht winters

Vanaf donderdag wordt met een noordwestenwind weer koudere lucht over het land gestuurd. In Vlaanderen liggen de maxima eind komende week rond 6 graden en in Hoog-België komende de maxima weer uit rond of net boven het vriespunt. Daar zal neerslag vaak weer winters zijn. Ook in de heuvels van Vlaanderen neemt de kans op winterse neerslag dan een beetje toe.

Astronomische of meteorologisch 

De astronomische winter begint op de dag dat de zon het laagst aan de horizon staat. Dit verschilt per jaar een beetje, maar is meestal op 21 of 22 december. Dit jaar zal het op 21 december om 16:59 uur zijn.

De meteorologische winter begint elk jaar op dezelfde dag, 1 december en duurt tot 1 maart. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. 

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Foto: Corry van Daalen

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue