Weekverwachting: steeds kouder

28 november 2022, 14:30

Foto: Johan Klos

Dinsdag: lokaal wat zon

Het is al enkele dagen grotendeels bewolkt geweest in ons land en ook dinsdag zal dat het geval zijn. De kans op neerslag is wel afgenomen. In de ochtend kan het vooral over het noordwesten van ons land én in de Ardennen regionaal nog mistig zijn, maar het zicht zal gedurende de dag langzaam oplopen. Op wat motregen in het oosten na blijft het overal droog, met name de kustgebieden maken 's middags ook kans op wat zon. Veel zal dat echter niet voorstellen.

De wind komt uit veranderlijke richtingen en is zwak met hooguit windkracht 1 of 2. Bij tijden zal het ook geheel windstil zijn. In gebieden waar nevel en mist lang blijven hangen wordt het hooguit 5 graden; wanneer de zon even tevoorschijn komt bereikt het kwik een graad of 8. Dat zijn overigens vrij normale waarden voor de laatste dagen van november.

Vanaf woensdag steeds kouder

Woensdag gaat de wind in het hele land uit het oosten waaien en komt de aanvoer van steeds koudere lucht op gang. Met name in het binnenland gaat opnieuw af en toe lichte regen of motregen vallen en de zon krijgen we eigenlijk nergens te zien. De middagtemperatuur komt woensdagmiddag niet hoger meer dan 3 of 4 graden in de Ardennen tot lokaal nog 9 graden in Vlaanderen. Donderdag komen we in gevoelig koudere lucht terecht en dan lopen de maxima uiteen van 0 tot 5 graden van oost naar west. Door de in kracht toenemende oostenwind zal de gevoelstemperatuur dan overal onder het vriespunt terecht komen.

Donderdagavond bereikt de grens met temperaturen onder nul, ook wel 'vorstgrens' genaamd, waarschijnlijk de Oostkantons van ons land. In de nacht naar vrijdag gaat het landinwaarts dan regionaal een paar graden vriezen. In de Ardennen is tijdens opklaringen lokaal zelfs al matige vorst voorkomen, dat is een temperatuur rond -5 graden. Eventuele lichte neerslag gaat dan ook over in een winterse vorm, natte sneeuw of lokaal wat sneeuw.

Vrijdag en weekend overal winters

Vrijdag en het komend weekend verlopen in heel België winters. In het noorden en oosten komt de temperatuur lokaal nauwelijks nog boven het vriespunt uit en de matige tot vrij krachtige oostenwind maakt het gevoelsmatig bovendien een flink stuk kouder. De gevoelstemperatuur zal af en toe rond de -5 graden schommelen. Tijdens de nacht en ochtend komt op veel plaatsen lichte vorst voor met temperaturen tussen de 0 en -3 graden. Als het enige tijd flink opklaart kan het gemakkelijk nog iets kouder worden, zeker op wat grotere hoogte.

Het weerbeeld blijft licht wisselvallig met iets meer ruimte voor de zon, maar ook blijft wat winterse neerslag mogelijk. Vooral op de Hoge Venen kan dat eventueel in een wit landschap resulteren boven de 300-400 meter hoogte. Over het algemeen is de neerslagkans echter klein.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht