Winterse start zomertijd

28 maart 2020, 08:08

De zomertijd start met veel lagere temperaturen dan normaal. Het wordt slechts 2-8 graden en daarbij kunnen we vooral in het oosten winterse buien verwachten. Daarna gaat het in de nacht op veel plaatsen vriezen met in het oosten minima tot -8 graden! Maandag blijft het koud met kans op een bui. Dinsdag is het zonniger en de dagen daarna stijgt de middagtemperatuur naar 9-12 graden. De vorst verdwijnt, maar er kan wel een bui ontstaan.

Na het ingaan van de zomertijd stroomt vanuit het noorden steeds koudere lucht over het land. Hierdoor wordt het zondagmiddag slechts 6-8 graden. In de Hoge Venen blijft het kwik steken op 2 graden. De zon laat zich wel zien, maar er komen ook buien voor. De meeste buien ontstaan in het oosten van het land en daarbij is kans op hagel. In Hoog-België kan het sneeuwen.

In de nacht naar maandag verdwijnen de buien en wordt het flink koud met minima van -2 tot -4 graden. In de Oostkantons kan de temperatuur tot -8 graden dalen. Aan de kust blijft vorst mogelijk net uit.

Ook maandag is kans op buien, ditmaal vooral in de westelijke helft van het land. Het blijft kouder dan normaal met 3-6 graden in het oosten en 6 tot 8 graden in het midden en westen. Behalve wolkenvelden zijn vooral in de ochtend ook perioden met zon.

Dinsdag is het zonniger en blijft het droog. Door de zon gaat de temperatuur iets omhoog, het wordt 8-10 graden.

De dagen daarna stijgt de middagtemperatuur naar 9-12 graden en neemt de kans op vorst af. De zon schijnt wel af en toe, maar er zijn ook wolkenvelden en lokaal kunnen buien ontstaan.

Nog één lentedag met wintertijd

Vandaag is het nog een beetje lente met flink wat zon en 12 tot 14 graden. In de Gaumestreek kan het zelfs 17 graden worden.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht