Zeer zacht einde van 2021 in de Alpen

29 december 2021, 12:50

Wintersport
Snowboarden in de Alpen. Foto: Adobe Stock / Artanq.

In grote delen van Europa is het op dit moment vrij zacht voor de tijd van het jaar. In België heb je zelfs aankomende jaarwisseling de winterjas niet eens nodig. Lees hier wat de weersomstandigheden voor de Alpen rond de jaarwisseling zijn.

Afgelopen dagen was het al vrij zacht in de Alpen en in aanloop naar de jaarwisseling kunnen we zelfs bijna spreken van lenteachtige weersomstandigheden. In veel dalen is de sneeuw inmiddels weg gesmolten en voor verse sneeuw moet je op dit moment hoog in de bergen zitten.

Droge en zonnige dagen op komst

Vandaag trekt een neerslaggebied vanuit het westen over Zwitserland en Oostenrijk. Hierbij valt regionaal aan de noordzijde van de Alpen veel neerslag. De sneeuwvalgrens stijgt naar zo’n 2000 tot 2500 meter hoogte en in veel dalen regent het dus. Morgen trekt de neerslag via Oostenrijk weg en staan er een paar droge en zonnige dagen op het programma.

Zeer zachte jaarwisseling op komst

Nadat donderdag de laatste neerslag via het westen is weggetrokken bevindt heel het Alpengebied zich in zeer zachte lucht. In Innsbruck stijgt de temperatuur op oudjaarsdag naar 11 graden, maar ook in de hogergelegen wintersportgebieden, zoals het Franse Val-Thorens, stijgt de temperatuur naar een graad of 7 op oudjaarsdag. In Nederland worden warmterecords verwacht en ook in de Alpen kunnen deze dagen wel eens records verbroken worden. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag verlopen erg zonnig in grote delen van de Alpen.

Verse sneeuw begin januari?

Na een zeer zachte week wordt het begin januari weer een stuk kouder in de Alpen. Vanaf 3 januari zien we de sneeuwvalgrens in grote delen weer dalen naar 1200 tot 1600 meter. Ook neemt de kans op winterse neerslag toe waardoor op veel pistes een verse laag sneeuw valt.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Artanq

Author Image

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht