Lente? Alpen krijgen dik pak sneeuw!

29 april 2021, 15:30

Dat de lente ver te zoeken is, merken we niet alleen in ons land. Dit weekend krijgen de Alpen namelijk een dik pak sneeuw. Dat gebeurt niet alleen op grote hoogte, de sneeuw kan zelfs tot in de dalen blijven liggen!

De Alpenbewoners zijn wel wat gewend, want boven 2000 meter hoogte kan het hele jaar door sneeuw vallen. Maar zo laag als 1000 meter, dat komt begin mei minder vaak voor. Dit weekend trekt een neerslaggebied over de Alpen en daarbij gaat het vooral in de nacht van zaterdag op zondag los. In het Zwitserse kanton Ticino, waar je doorheen komt als je de Gotthardtunnel neemt, kan 70 millimeter regen vallen. De Zwitserse Alpentoppen krijgen maar liefst een halve meter sneeuw op hun dak!

Niet alleen hoog in de bergen sneeuwt het. Aan de noordkant van de Alpen in Zwitserland en Oostenrijk daalt de sneeuwgrens namelijk naar 1000 meter hoogte. De Alpenweides kleuren dus wit en dat terwijl het er nu nog 20 graden is! Het winterweer is van korte duur. Na het weekend wordt het alweer ruim 15 graden. Dat betekent dat de sneeuw in de lage delen snel wegsmelt.

Foto: Adobe Stock / Chamois Huntress

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook